Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdköerna ska kortas

GÄVLE
En storsatsning ska göras i höst för att korta vårdköerna i Gävleborg. Bland annat kommer landstinget att köpa 500-600 gråstarroperationer och 500 utprovningar av hörapparater av privata vårdbolag.

Annons
Det är de statliga så kallade köpengarna som landstinget nu tänker sätta sprätt på. Landstinget i Gävleborg får under tre år - 2002-2004 - sammanlagt 117 miljoner kronor för att förbättra tillgängligheten i vården.
Hälso- och sjukvårdsnämnderna har gemensamt beslutat använda 54 miljoner kronor för olika kösatsningar under 2003.
20 miljoner går till extraoperationer vid den nya enheten för planerade operationer i Bollnäs. Detta ska bland annat leda till att antalet ortopediska operationer i år blir 150 fler än i fjol.

Privatklinik
Ett annat stort köområde är gråstarroperationer. Där väljer landstinget att åter samarbeta med privatkliniken Medocular i Uppsala. 500-600 operationer är beställda och ska utföras i höst.
Även när det gäller hörapparater vänder sig landstinget till ett privat företag, M&M, för att korta kön. 500 utprovningar ske ske i höst i Sandviken och Hudiksvall.

Sju miljoner
Köpet av gråstarroperationer och hörapparatsutprovningar kommer att kosta landstinget sju miljoner kronor totalt.
Det är väl använda pengar med tanke på den stora nytta de gör, anser Åke Lundqvist, landstingets beställardirektör.
- Pengarna räcker till att hjälpa 1 100 gävleborgare att få en bättre livskvalitet, konstaterar han.
Om landstinget inte gjorde den här insatsen skulle många gråstarrpatienter förmodligen utnyttja det fria vårdvalet och bli opererade utanför länet i alla fall, menar Åke Lundqvist. Och det skulle bli betydligt dyrare för landstinget.
- Avtalet med Medocular gör att priset per operation nästan kan halveras, säger han.
BJÖRN HANÉRUS
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons