Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdsamarbete kan bli aktuellt

GÄVLE
Avdelning två på Bomhusgården kan ersättas av gemensamma vårdplatser med landstinget, enligt omvårdnadsnämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist.

Annons
- Det kan jag se som en rimlig lösning. Att vi tvingar fram ett samarbete, säger hon.
I går möttes representanter från landstinget och omvårdnadsförvaltningen för att diskutera frågan. Men ingen av parterna vill prata om vad som sades på mötet. De vill uttala sig gemensamt på måndag, hälsar man från landstinget.

Konsekvenser
- Men det är klart att de ser konsekvenser om omvårdnadsnämnden fattar ett sånt här beslut. På samma sätt som det fick konsekvenser för oss när de stängde 45 vårdplatser, säger Anita Svensson, chef för omvårdnadsförvaltningen.
Som Gefle Dagblad kunde berätta i går förväntas omvårdnadsnämnden besluta om att stänga 40 vårdplatser på Bomhusgården vid sitt sammanträde på onsdag.
Enligt Anita Svensson skulle det spara 16 miljoner kronor på årsbasis.

Hemtjänsten i stället
Men frågan är hur mycket man egentligen sparar, eftersom den vård som i dag ges på Bomhusgården då i stället måste ges av hemtjänsten.
- Jag har ärligt talat ingen aning. Det är omöjligt att säga. Det vet vi inte förrän varenda ärende dykt upp, säger Anita Svensson.

350 000 kronor
I dagsläget kostar en vårdplats på särskilt boende i snitt 350 000 kronor om året, medan vård i hemmet kostar i snitt 83 000 kronor. Men de som hamnar på Bomhusgården är ofta rehabiliteringspatienter, som behöver mycket vård.
Inte heller Vivi-Anne Sundqvist vågar gissa på någon besparing.
- Det hoppas jag få se i rapporten, säger hon och syftar på Marita Olsson-Narvings översyn av Bomhusgården som hon ännu i går inte fått läsa.
Vivi-Anne Sundqvist hoppas hoppas att personalen från Bomhusgården ska flyttas över till hemtjänsten.
- Det är väldigt kunnig personal på Bomhusgården, som har fått möta personer med stort behov av vård. Jag förutsätter att det finns ett förslag om det i utredningen, säger hon.
För en förstärkning är nödvändig, det är hon övertygad om. En ökning inom hemtjänsten var redan planerad, men om halva Bomhusgården stängs måste ökningen bli ännu större.
- Det kommer att bli en oerhörd uppgift att organisera hemtjänsten så att de täcker upp det här, säger hon.

Mer läsning

Annons