Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdvikarier kan få ta smällen

/
  • Arkivbild: LASSE HALVARSSON Svår sits.  Vårdtyngden på äldreboendena ökar samtidigt som Omvårdnad måste spara på personalsidan.

GÄVLEMellan 23 och 25 miljoner kronor av de 28 Omvårdnad ska spara nästa år ska tas från personalkontot.

Annons
- Ska vi få ihop budgeten nästa år måste vi minska på personalkostnaderna. Det betyder att vi inte kan vara lika mycket folk ute i verksamheten, sade Anita Svensson, chef för Omvårdnad, när hon presenterade budgetförslaget för politikerna i nämnden.
Underskottet för i år växer också och beräknas nu bli mellan 22 och 30 miljoner kronor. Det är ännu inte klart hur mycket av det som följer med till nästa års budget.
Nämnden klubbade budgeten och de åtgärder som ska spara de 28 miljoner kronor.
En höjning av reseavgiften till dagverksamheten samt kontaktpersoner och viss dagverksamhet på entreprenad ska ge en miljon kronor enligt preliminära siffror.
Förvaltningen ska se över korttids-, växelvårds- och avlastningsplatserna och spara uppskattningsvis fyra miljoner kronor nästa år.

Färre korttidsplatser
- Minst ett av förslagen kommer att innehålla färre korttidsplatser, säger Anita Svensson.
I dag finns 93 korttidsplatser.
Den stora budgetposten för Omvårdnad är personal, mer än två tredjedelar av den miljard förvaltningen omsätter. Till exempel innebär en anställd på varje särskilt boende tillsammans åtta miljoner kronor.
Den största delen av sparbetinget ska tas i personalbudgeten, mellan 23 och 25 miljoner kronor. Bland annat kan det handla om färre vikarier enligt Anita Svensson. Samtidigt ökar behovet av hemtjänst och LSS liksom vårdtyngden på äldreboendena.
Den som har hemtjänst kommer inte att märka något, man får hjälp de timmar man har rätt till, men det kan bli färre vissa tider på de särskilda boendena.
- Vissa områden klarar sin budget och andra inte. Det är viktigt att ha koll när det drar iväg åt något håll, vad det beror på, säger Vivi-Anne Sundqvist, s, ordförande i nämnden.
Hur verksamhetscheferna ska kunna ha koll ska politiker och tjänstemän diskutera på en träff nästa år.
Det nya administrativa systemet gör att det fortfarande inte går att ta fram ett riktigt underlag.

Skenande underskott
Sedan förra nämnden har underskottet för i år visat sig vara större än väntat, mellan 22 och 30 miljoner kronor i stället för dryga 18. Under december har en semesterlöneskuld dykt upp, det vill säga outtagen semester.
- Det känns mycket otillfredställande att vi inte har korrekta uppgifter, säger Vivi-Anne Sundqvist.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons