Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför sänkte Sverige garden?

Nej, nej, ingenting till Försvaret, säger damen på gatan i Agendas försvarsspecial i SVT. Man undrar i vilken verklighet hon lever i. Fredsälskarens?

Annons

Många har redan glömt mottot för det svenska försvaret; att göra ett militärt angrepp mot Sverige så kostsamt att det inte är mödan värt. Det borde vara varje fredsälskares dröm.

Som ålänning och journalist har jag bevakat försvarspolitiken på båda sidorna av Östersjön i många år, och det är som om hela Sverige lever i den där andra verkligheten.

Finland skulle aldrig sänka garden. De vet, de minns. Bra relationer med Ryssland, visst, men Aldrig Sänka Garden.

Sverige har gjort en märklig manöver. Samtidigt som ni lovat Baltikum bistånd i händelse av kris och krig har ni monterat ned er försvarsmakt till en nivå som gör det omöjligt att ge den hjälpen. Av 200 byggda Jasplan har ni som mest ett 90-tal kvar – på pappret.

Många står i malpåse. Ni har inte ens råd att låta dem öva ordentligt. Ni har i princip inget artilleri, pjäserna tas nämligen ur organisationen för att byggas om till hjulgående Archervagnar. Ni har i princip inget robotluftvärn, men framförallt har ni knappt några soldater. Ubåtsdebaclet ska vi inte ens prata om.

Nu står vi inför ett storkrig i östra Europa, innan ens minnet av Georgienkriget falnat. I Östersjön går den pipeline som ska förse en tredjedel av invånarna i Västeuropa med gas. I Baltikum bor stora minoriteter rysktalande. Alldeles intill ligger den ryska enklaven Kaliningrad. Snacka om krutdurk!

Sverige skulle kunna, tillsammans med Finland, vara en stabiliserande faktor i regionen. Vi skulle kunna sätta ned foten och visa att nu räcker det.

I stället har Sverige rustat ned så mycket att ni inte har möjlighet att säga ifrån om det skulle börja brännas, varken för egen del eller för andras. Ni har inte ens råd att skicka upp jaktflyg när det ryska marinflyget övar anfall med kryssningsrobotar mot er.

Vi vet nu att anfallet förra påsken riktade sig mot luftstridsledningscentralerna Grizzly och Cobra i Bålsta respektive Hästveda. Utan stridsledning kan inga Jasplan verka. Det blir förlust på walk-over så att säga.

Inte bara besparingar alltså, utan total nedläggning. Frågan folk ställer sig i Finland och i Baltikum, framförallt nu, är: Varför?

På Folk och Försvar i Sälen senast talade president Niinistö, och varnade Sverige med så hårda ord en statschef i ett land kan använda till sin granne: Varje land måste ta ansvar för sitt försvar. Tycker ni att ni gör det?

Mer läsning

Annons