Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje dag demonstrerar de mot Islamiska staten

/

Islamiska staten tar sig allt längre in i Kobane i Syrien. Samtidigt i Gävle visar ett stort demonstrationståg sitt stöd för kurderna i staden.

Annons

De samlades på Södermalmstorg och tågade tillsammans mot Stortorget. Där håller de tal om den terror som invånarna just nu utsätts för i Kobane i Syrien där Islamiska staten, IS, fortsätter att ta mark. På fredagen intog IS flera viktiga kurdiska myndighetsbyggnader och sägs nu kontrollera minst 40 procent av staden.

Demonstrationen anordnas av Mesopotamiska kulturföreningen i Gävle.

– Problemet är att ingen tar det på allvar. Vi kommer att fortsätta kampen tills Islamiska staten lämnar Kobane, säger Siham Batti.

Varje dag ordnar de större eller mindre demonstrationer runt om i Gävle.

– Vi vill uppmana till en opposition. Det som sker är folkmord och vi vill att alla som räknar sig som människor ska reagera på det och säga stopp, säger Türkan Kaya.

De kurdiska invånarna i Kobane har vädjat om att få hjälp att slå tillbaka mot anfallen.

– Vi vill att det öppnas en korridor för att evakuera civila. Om IS tar sig in till centrum kommer det att bli en massaker, säger Ismet Sheikh Hassan, en av ledarna för de kurdiska styrkorna som försvarar Kobane, till nyhetsbyrån AP.

Under cirka två veckor har den USA-ledda koalitionen flygbombat IS i och omkring staden men striderna rasar fortfarande.

LÄS MER:

Många vill hjälpa krigets offer

Upprört vid spontan demonstration mot IS

Mer läsning

Annons