Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värk vardag för skolelever i Gävle

/
  • Arkivbild: SCANPIX Många drabbade. Mer än hälften av de nästan 800 eleverna i Gävle och Uppsala som deltagit i en undersökning hade ont i huvudet, magen, musklerna, lederna eller ryggen minst en gång i veckan.

GÄVLEDrygt fyrtio procent av tonårstjejerna har huvudvärk minst en gång i veckan och en tredjedel av tonårskillarna har lika ofta muskelvärk.

Annons
Mer än hälften av de nästan 800 eleverna i Gävle och Uppsala som deltagit i en undersökning hade ont i huvudet, magen, musklerna, lederna eller ryggen minst en gång i veckan.
- Det som är nytt är att vi har tittat på psykosociala faktorer, säger Åsa Fichtel, psykolog och doktorand på institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap på Uppsala universitet.

Åtta skolor har deltagit
Hon har tillsammans med en kollega frågat elever mellan 13 och 19 år på åtta skolor i de båda städerna om hur ofta och var de har ont och hur deras smärta påverkar deras liv. Syftet var att ta reda på om de som har huvudvärk också ofta har ont någon annanstans.
Svaret visade sig vara ja. Två tredjedelar av de som hade ont i huvudet minst en gång i veckan hade också ont i magen, musklerna, ryggen och/eller lederna. De var också oroligare och mer nedstämda än de som inte hade huvudvärk lika ofta och hade mer problem med att äta regelbundet, vara kvar i skolan hela dagen, läsa läxor och sova ordentligt.
- Man tycker att det här är ganska självklart, men ingen har tittat specifikt på det förut, säger Åsa Fichtel.
Hennes slutsats är att berörda ska fråga tonåringar med huvudvärk om de även har ont på andra ställen och också undersöka hur värken påverkar deras vardag.
Åsa Fichtel säger att huvudvärk ofta är relaterad till stress i någon form och att studier visar att det har blivit vanligare bland barn och tonåringar. Enligt hennes undersökning hade dubbelt så många flickor som pojkar ont i huvudet. Pojkarna hade oftast ont i musklerna.
Enkäten tog också upp hur ofta eleverna åt värktabletter. Nio procent, nästan en av tio, tog värktabletter mellan en och tre gånger i veckan, något Åsa Fichtel tycker är mycket.
Nästan var fjärde elev som hade huvudvärk minst en gång i veckan åt värktabletter så ofta.
- Nu finns det väldigt lite hjälp att få, säger hon.

Avslappning en lösning
Åsa Fichtels råd till dem som har ont i huvudet är att lära sig avslappning, även om man ibland kan behöva ta en tablett ändå.
Men tabletten ska tas när huvudvärken kommit, inte i förebyggande syfte för då gör den ingen nytta.
Den metod hon rekommenderar kallas tillämpad avslappning och innebär att man tränar sig att slappna av snabbt där man råkar befinna sig.
Hon håller just nu på att utvärdera en studie där skolsköterskor har haft avslappningsträning i grupp, bland annat på Gävleskolor.
ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons