Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värst, vackrast och fullständigt förarlös

/
  • Foto: FRANK JULIN Snurrigt. Den här traktorn tillbringade större delen av dagen med att köra runt i cirkel för egen maskin.

GÄVLE
Intresset var stort för årets veterantraktorträff på Rörbergs flygplats.

Annons
I fjol hade arrangörerna i Valbo Veterantraktorklubb närmare 1 300 besökare men i år var det fler, tror traktorentusisterna Mikael Linander och Lars Wahlbäck.
- Intresset för de här fordonen ökar. De hålls liknande träffar över hela Sverige, berättar Lars Wahlbäck.

Skönhetstävling
En stor del av flygplatsen var fullständigt täckt av traktorer, schaktmaskiner och dumprar av olika modeller och årgångar. Några kvalificerade sig troligen till skönhetstävlingen som hölls senare på kvällen, där publiken fick rösta fram årets vackraste traktor. Publiken fick även rösta på Veterantraktorträffens fulaste åkdon.
Mikael Linander trodde sig ha en chans till den senare utmärkelsen med sin Oliver Cletrac bandtraktor från 1949, som onekligen såg rätt anskrämlig ut. Däremot gick den alldeles utmärkt att köra med, vilket klubbordförande Linander själv bevisade under en jordsprutande åktur.
- Men frågan är om är om inte vår klubbmedlem Helena Perssons Volvo Boxer 350 ser ännu värre ut, trodde Mikael Linander.
På kvällen bjöds det även på tractor pulling - dragkamp helt enkelt - mellan veterantraktorer.

Självgående
Ett stående, eller snarare rullande, inslag under dagen var den självgående traktor av okänt fabrikat som oavbrutet körde runt i en cirkel. Den såg ut att ha tillryggalagt en och annan mil över åkrarna.
En av träffens mer välbevarade traktorer hade Lennart Persson från Kungsgården, en skinande röd Nuffield Universal M4 från 1952, gjord i England av biltillverkaren Morris.
- Den här hittade jag utanför Umeå. Till den här fanns instruktionsböckerna kvar i toppskick, säger Lennart och visar ett par broschyrer som ser spritt nya ut. Lennart Persson äger över tjugo traktorer. Det gör Mikael Linander också:
- Vi brukar skämta och säga att den som har mest skrot när han dör vinner, säger Mikael Linander.
MARTIN HOFVENSTAM
026- 15 96 31
martin.hofvenstam@gd.se

Mer läsning

Annons