Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vasaskolan får starta spetsutbildning

/

(Uppdaterad 14.27) Vasaskolan i Gävle blir en av tio gymnasieskolor i Sverige som får starta en ny spetsutbildning med riksintag. På Vasaskolan kommer profilen att bli humaniora och utbildningen startar till hösten med 30 platser.

Annons

De tio skolorna får dispens av regeringen att ta in elever från hela landet utifrån särskilda antagningsregler, något som tidigare bara varit tillåtet för idrottsutbildningar och konstnärliga utbildningar.

Dessa spetsutbildningar med teoretisk inriktning införs på försök fram till 2014. Beslutet om vilka av de hundra sökande skolorna som valts ut fattades av Skolverket under torsdagen.

- Vi är glada och stolta idag. Det här är en möjlighet för elever att ge sig hän åt ett speciellt område de är intresserade av, säger Hans Hultin, rektor på Vasaskolan.

Vasaskolans spetsutbildning kommer att ha inriktningen humaniora. Under de två första åren kommer eleverna på spetsutbildningen att läsa i en högre takt än elever i andra klasser. Syftet är att frigöra tid det tredje året då eleverna ska få läsa universitetskurser på Uppsala universitet. Eleverna kommer att få välja mellan att läsa universitetskurser i teologi, historia eller arkeologi.

Spetsutbildningen har av vissa kallats "elitklasser" men Vasaskolans rektor gillar inte den formuleringen. Han jämför utbildningen med cirkusprogrammet och de olika idrottsprogram som länge funnits på gymnasienivå. Intagningen till den nya spetsutbildningen i humaniora ska ske baserat på betyg och intervjuer. Vasaskolan räknar med att kunna genomföra utblidningen inom sin befintliga budget.

- Det här innebär inte att de andra eleverna får mindre resurser, säger Hans Hultin.

Förutom Vasaskolan kommer nya spetsutbildningar att starta på Katedralskolan och Polhemskolan i Lund, Danderyds gymnasium, Globala gymnasiet i Stockholm, Europaskolan Strängnäs AB, Ehrensvärdska gymnasiet i Karlskrona, Fässbergsgymnasiet i Mölndal, Härnösands gymnasium och Luleå gymnasieby .

Mer läsning

Annons