Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västkusttrålare ovanlig syn i Gävle

GÄVLETvå jättelika trålare i stål från Göteborg gjorde ett kort besök i Fredriksskanshamnen på fredagen. Sådana besök har knappast förekommit i Gävle sedan den stora invasionen av västkusttrålare när torsken stod tätt i Bottenhavet i mitten av 1980-talet.

Annons
- Vi är bara här för att byta besättning. Vi har trålat utanför finska kusten sedan slutet av april och ska tillbaka dit bara vi ätit, säger skepparen ombord på Stella Nova. Den andra båten heter Stella Polaris och har samma ägare, skepparens två söner.

Dåliga erfarenheter
Först vill han inte tala med Gefle Dagblad. Han säger sig ha enormt dåliga erfarenheter av journalisters sätt att om den verksamhet yrkesfiskarna driver. "Allt vinklas negativt. Vi påstås bland annat dammsuga havet på fisk när vi till skillnad från andra länders fiskeflottor följer våra fångstkvoter"
Ganska snart börjar han ändå berätta. Men han vill inte förekomma på bild eller med namn i tidningen.

Strömming
De två stora båtarna, 34 och 42 meter långa, fiskar strömming som de levererar till Kaskö, den stad i Finland som Gävle hade färjeförbindelse med en gång i tiden. De två trålarna fiskade där redan förra året.
Stella Nova och Stella Polaris drar en stor trål mellan sig på ganska grunt vatten. Trots att strömmingen på försommaren går in mot land för att leka har fångsterna varit hyggliga.
- Mängden blir mindre men i gengäld har vi fått stor strömming. All fångst blir matfisk, berättar skepparen.
Han kommer förstås ihåg den stora torskjakten i Bottenhavet i mitten av 1980-talet.
På min fråga säger han att han inte har någon aning om det finns torsk där igen.
- Vi får enbart strömming eftersom vi drar trålarna så grunt, förklarar han.
Fartygen från Fotö utanför Göteborg trålar vidare utanför Kaskö några veckor till.
De finska fiskarna gör från och med nu uppehåll med strömmingsfisket några veckor. Trålarna från Göteborg fiskar på svenska licenser och fortsätter ett tag till.
Sen ska de upp på varv innan nästa fiskesäsong inleds i augusti. Då bör det av till Shetlandsöarna för fiske efter makrill.
Resan dit tar två dygn. Att ta sig mellan Kaskö och Göteborg tar dem ytterligare ett dygn.
Anledningen till att de två trålarna kom till Gävle för några timmar var av transporttekniska skäl.
-Normalt flyger vi från Vasa men den här gången var flygplanen fulla. Därför körde vi upp till Gävle i bil. De åtta som vi löste av är nu på väg hem i bilarna, säger skepparen.

Marknaden påverkas
Lasse Berglund är ordförande i Gävlefisk. Han konstaterar att Göteborgstrålarnas fiske i Bottenhavet påverkar marknaden för Gävlefisk.
- Förr kunde vi sälja strömming per lastbil till finska sidan. Det går inte längre, säger han.
I Bottenhavet finns numera bara två trålare kvar, en i Mellanfjärden och så den som sedan två år ligger i Engesberg men som hittills inte kunnat användas.
- Mina pojkar har ännu inte fått fartygstillstånd men kampen går vidare. Ärendet ligger i kammarrätten nu, säger Berglund.
OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson_gd.seMer läsning

Annons