Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem ska riva?

/
  • Igenbommad. Alla vill de samma sak, men de är oense om vem som ska göra det. Kiosken på Stigslund står bara och väntar på sin baneman.

Gävle
Fem år har den stått oanvänd och förfallit.
Kiosken i Stigslund har orsakat mycken irritation och alla är överens om att den ska rivas. Men ingen vet vem som ska göra det.

Annons
/ Dagens sopa


Kommunen lägger ansvaret på ägaren eftersom han både äger marken och fastigheten.
- Han har redan fått den respit han kan få. Nu är det väl frågan om vi inte måste drämma till med ett vite, säger Hans-Erik Andersson på Bygg & miljö.

Tom flera år
Den före detta kiosken ligger längs Furumovägen i Stigslund och har de senaste åren stått tom. Mannen som äger kiosken bor inte längre i Gävle och vill vara anonym. Men han vill inget hellre än att ha den ur världen.
- Jag har kommit överens med tekniska kontoret om att de ska riva den, säger han.
Han har meddelat tekniska kontoret att de får köpa tillbaka marken för det pris han för sex år sedan köpte den för. Rivningskostnaden av kiosken står han för, med förbehållet att tekniska kontoret köper tillbaka marken.
Tekniska kontoret å sin sida anser sig inte ha råd med en rivning.

Ägaren ansvarig
Ansvaret ligger således fortfarande på ägaren som nu riskerar ett vitesföreläggande. För att ett sådant ska utfärdas krävs först ett beslut av Bygg & miljönämnden. Detta ska fungera som hot och förhoppningsvis ge resultat.
Om hotet inte är nog kan länsrätten döma ut en bötessumma som enligt Hans-Erik Andersson ligger på 10 000 kronor samt en löpande bot på 1 000 kronor per månad tills dess att huset är rivet.
- Om vi beslutar om vite i höst och det inte ger någon effekt kanske det hamnar hos länsrätten kring årsskiftet, säger Hans-Erik Andersson.
Raili Lindkvist bor på Stigslund och har länge irriterat sig på den förfallna kiosken.
- Jag har hållit på och ringt om det här i två-tre år nu, men det har inte hänt ett skit, säger hon.
Förbi kiosken går en väg och ett motionsstråk där många går varje dag. Kiosken har därför varit ett samtalsämne som upprört många i närheten.
- Det stod en dörr öppen ner till källaren av kiosken. Tänk om barn skulle ha gått in där. De skulle väl aldrig ha kommit tillbaka, säger Raili Lindkvist.

Oklart om rivning
De klagomål som bland annat Raili Lindkvist lämnade till kommunen medförde att den öppna dörren till källaren bommades igen.
Om ägaren eller kommunen kommer att riva kiosken förblir oklart.
Men för de som bor i Stigslund är kiosken inte nån fröjd att se varje dag. Raili Lindkvist tror att tekniska kontoret skulle kunna ta tag i detta om de bara ville.
- Vi får väl frakta den till konserthuset så får vi se hur länge den får stå kvar, säger hon.

Nils Paulsson
026 - 15 96 59

Mer läsning

Annons