Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tar över ledarskapet för v?

/

SANDVIKEN
Vem tar över? Det är den stora frågan efter vänsterpartiets turbulenta vecka som blev Gudruns Schymans sista som partiledare. Partisekreterare Pernilla Zethraeus tar tillfälligt på sig rollen fram till nästa partistyrelse i februari.

Annons
Jonas Sjöstedt, EU-parlamentariker och ledamot i partistyrelsen, och Lars Ohly, riksdagsledamot och även han ledamot i partistyrelsen, är namnen på mångas läppar, trots att den senare klart deklarerat att han inte står till förfogande.

Vädjan från Gävleborg
- Vänsterpartiet i Gävleborg vädjar till Lars Ohly och Jonas Sjöstedt att de tillsammans ska axla ansvaret, åtminstone fram till kongressen i februari 2004, säger Yvonne Oscarsson, distriktsordförande för vänsterpartiet i Gävleborg.
Riksdagsledamot Owe Hellberg från Ockelbo ser gärna Jonas Sjöstedt som ny ledare.
- Ja, jag tycker han har en bra framtoning och han är också duktig och mycket kunnig inom många områden. Fast sen kan jag nästan önska ännu mer att vi får fram en kvinnlig partiledare. Vi har en sån framtoning. Dels är vi ett feministiskt parti, dels för vi en politik som ska stödja dem som har det tuffast i samhället. En majoritet av dem är kvinnor, säger Owe Hellberg.
Något namn på en kvinnlig kandidat har han dock inte.
- Nej, men det finns flera kvinnor i partiet som vi skulle kunna fundera över.
Inte heller Yvonne Oscarsson kan på rak arm nämna någon kvinna, men ser det inte heller som en nödvändighet att det blir en kvinna.
- Ohly och Sjöstedt är de som finns just nu. Visst, det vore bra med en kvinna, men samtidigt har vi haft en kvinnlig partiledare nu i tio år. Är det ett jämställt parti kanske det är dags för en man, säger Yvonne Oscarsson.
Trots stort förtroende för Pernilla Zethraeus ser inte Yvonne Oscarsson henne som en lämplig kandidat i nuläget.
- Pernilla är ju nyvald partisekreterare och där gör hon ett jättejobb. I det här läget ser jag det som olyckligt att byta partisekreterare. Att hon tar på sig rollen nu ser jag som en väldigt tillfällig, kortvarig lösning. Men det är väl logiskt eftersom hon är ordförande i verkställande utskottet och då har som uppgift att plocka fram lämpliga namn, säger hon.
Vädjan från vänsterpartiet i Gävleborg till Lars Ohly, som en av två ledare, står fast trots Ohlys entydiga nej till rollen på grund av personliga skäl.
- Ja, han har hänvisat till familjen, men vi vädjar ändå. Vi har en förestående folkomröstning och där är Jonas Sjöstedt outstanding. För att hålla ihop partiet är Lars Ohly bästa namnet. Som jag ser det är de båda de mest förankrade i partiet, de är duktiga medialt och har högt förtroende inom och utom partiet, säger Yvonne Oscarsson.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons