Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem vill bli s-ordförande?

GÄVLE
Ska det vara en man eller kvinna? En yngre med nya infallsvinklar eller en rutinerad som står för trygghet? Ska man fortsätta ha ett delat ledarskap inom socialdemokratin i Gävle eller ska det slås ihop?

Annons
Synen på egenskaperna hos Åke Bengtssons efterträdare varierade kraftigt hos de socialdemokratiska företrädare som Gefle Dagblad pratade med på fredagen. Både ledare för olika partiföreningar och sidoorganisationer inom s fick ge sin syn på saken den dag som GD berättade att han valt att avgå.
Det enda alla verkar överens om är att arbetarekommunens ordförande har en viktig uppgift i partiet och denne ska vara en samlande ledargestalt för medlemmarna i kommunen.

Inga namn
Många ville inte nämna några namn, men de flesta talade gärna om vilken typ av person det bör vara.
Hansolov Högberg, som leder s-föreningen i Andersberg, vill helst se en yngre person, gärna kvinna. Det är läge för det nu, tycker han. Detsamma tycker Helene Åkerlind från Stigslunds s-förening.
- Men oavsett om det är en kvinna eller man så bör det vara någon född på 60- eller 70-talet som kan lyfta fram de yngre i partiet, säger hon.
Helene Åkerlind lyfter på rak arm fram fem tänkbara namn: Ann Lidman, Hansolov Högberg, Jimmy Rödlund, Amanda Broman och Jörgen Blomkvist.

Yngre person
Den sistnämnde representerar ungdomsorganisationen SSU och tycker att det är viktigt att få in en yngre person. Någon med hårda nypor som kan gå in i konflikter och lösa dem.
Jörgen Blomkvist betonar att det vore olämpligt om den nye ordföranden har ett centralt uppdrag som exempelvis nämndordförande eller kommunalråd.
På en helt annan sida står Tommy Berger från Valbos s-förening. Han tycker att man ska återgå till det system som rådde tidigare då arbetarekommunens ordförande även hade det tyngsta kommunalpolitiska uppdraget. Alltså Mats Ågren. På det viset så splittrar man inte upp partiet så att det blir osäkert var ledningen finns.
- Jag tycker vi ska diskutera den principen inför årsmötet, säger han.
I stället för föryngring, som flera förespråkar, efterlyser LO-representanten Rolf Wiberg en kandidat som har lång erfarenhet av det fackliga och politiska jobbet. Någon som har vetskap om hur det fungerar mellan arbetarrörelsens olika delar.
Nils Antoni från s-föreningen i Gävle södra tycker spontant att förra kommunalrådet Lena Andreasson är ett bra namn. Där får han medhåll från s-kvinnornas Vivi-Anne Sundqvist. Hon vill visserligen inte säga vem hon stöder, men låter nöjd när hon hör erfarna kvinnliga kandidater som Lena Andreasson och Sinikka Bohlin.
Tord Wallén från Brynäs s-förening tror på den yngre kandidaten Jimmy Rödlund. Viktiga meriter är att han kommer från fackliga led och inte är akademiker. Han skulle få stöd från både äldre och yngre, menar Tord Wallén.
Förutom de nämnda så har otippade namn som förra kommunalrådet Håkan Vestlund, förra transportbasen Hans Wahlström och förre landstingsrådet Mats Åstrand förts på tal. Liksom Pia Lundström, Peter Hasch och Anea Elfving.
Det ser ut som att arbetarekommunens årsmöte i mars kan få ett styvt jobb att välja mellan alla förslag.

Mer läsning

Annons