Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi gjorde allt vi kunde"

/
  • Foto: GUN WIGHRycker ut. Räddningstjänsten i Gävle har haft en tuff jul. Flera svåra bränder inträffade under julveckan.

GÄVLETvå stora bränder med dödlig utgång inträffade under mellandagarna. För brandkåren i Gävle innebar det tuffa dygn.

Annons
- Det är alltid jobbigt när barn är inblandade, det är inget man kan vänja sig vid, säger insatsledaren Åke Bertilsson.
Gefle Dagblad träffade några av brandmännen i grupp 4 på Räddningstjänsten i Gävle. Natten till den 28 december glömmer de inte i första taget. Klockan 02.02 kom larmet. Det brinner i ett radhus i Bomhus.
I samband med larmet fick brandmännen veta att rök trängde ut genom fönstren. Under utryckningen kom information om att byggnaden var övertänd och att det fanns en tolvårig pojke kvar i huset. De fick även reda på var på övervåningen han befann sig. Väl på plats förstod de att det skulle bli väldigt svårt att rädda pojkens liv. Tolvåringen var på tillfälligt besök från Göteborg tillsammans med sin mamma och styvpappa.

Hela längan hotad
Livräddningen påbörjades omedelbart och rökdykaren Micael Alm kunde snabbt få ut pojken ur byggnaden. Sedan följde ett svårt släckningsarbete.
- Det var väldigt nära att hela radhuslängan övertändes, säger Åke Bertilsson.
Nu har några veckor passerat och personalen har fått lite distans till händelsen.
- Det är jobbigt när någon förolyckas, men vi gjorde allt vi kunde och det känns bra, berättar brandmännen.
Att ingripa vid bränder och olyckor är en brandmans yrke. Ibland upplever de saker som inte är särskilt angenäma. Så länge det handlar om vuxna människor brukar det gå bra. Men när barn är inblandade är det annorlunda, förklarar de. Skaderisken för dem själva finns också ständigt där, det gäller inte minst rökdykarna. Micael Alm och Håkan Hjelm arbetade som rökdykare under den här natten.

Över gränsen
- När det gäller att rädda liv finns det en risk att man går över gränsen. Då tänker man bara på att få ut de som finns i huset, säger Micael Alm.
Den här gången var han tvungen att ta sig upp till husets övervåning trots att trappan saknades, den hade brunnit upp.
Det märks att händelsen inte gått brandmännen spårlöst förbi. De har däremot inte sökt någon professionell hjälp. Kollegorna är de bästa psykologerna, anser de.
- Det är klart att det är jobbigt. Vi försöker prata mycket med varandra kollegor emellan, det tycker vi är det bästa sättet att bearbeta det man varit med om. Det är svårt att tala med någon som inte har samma erfarenheter, säger de samstämmigt.
Brandmännen berättar att de sällan talar om sådana här saker med familjen. Visst ställer barnen en del frågor och då försöker de svara.
- I extrema fall kan vi även få experthjälp utifrån om vi behöver, men det har inte behövts, säger Micael Alm.

Jobb direkt
Någon tid för ensamma grubblerier fanns heller inte den här gången.
Dagen efter fortsatte grupp 4 sitt skift. De tycker trots allt att det var ganska skönt att snabbt få jobba vidare och vara tillsammans med arbetskamraterna.
Det var inte bara Räddningstjänsten i Gävle som arbetade under den här natten. Förstärkning kom från Sandviken och Korsnäs. Sammanlagt var fem brandstationer på något sätt involverade. Åke Bertilsson betonar det fina samarbetet med övrig brandkår, ambulans, polis, SOS och Posom, kommunens krisgrupp.
- Lagarbetet fungerade suveränt, säger han.
Han berättar att man nu jobbar med att utöka samövningarna med ambulans, polis och SOS. Det ser han som något mycket positivt.
Ovanligt svåra bränder inträffade alltså under julen. Även i Strömsbro slutade en brand med dödlig utgång.
Branden i Bomhus orsakades av ett kvarglömt stearinljus. Trots det upplever brandkåren att antalet julrelaterade bränder minskar.
- Vi talade dagarna innan larmen om hur lugnt det varit dittills under julen, säger Åke Bertilsson.
Radhuset i Bomhus saknade brandvarnare. Det är enligt Räddningstjänsten allt för vanligt.
JOHAN PIHLBLAD
026-159648

Mer läsning

Annons