Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste rädda vår firma"

/
  • Enligt räddningsledaren gjorde Anders Eklöv och Jan Lewrén allt rätt när de släckte de brinnande gasolkaminerna med sina pulversläckare.
  • Vattnet från bubbelpoolen som stod intill de brinnande gasolkaminerna sprang läck. Vattnet forsade ut över golvet och kylde till viss del ned de brinnande kaminerna underifrån.
  • Branden var släckt på tio sekunder. I dag syns en förkolnad fläck på golvet och det är det enda som påminner om branden i gasolkaminerna som hade kunnat sluta i en fullständig katastrof.

De brinnande gasolkaminerna hade kunnat orsaka en katastrof.
Men Anders Eklöv och Jan Lewrén gjorde allt rätt.
– Jag hann inte bli rädd utan tänkte bara på att firman skulle räddas, säger Anders.

Annons

Det har nu gått två dagar sedan den dramatiska branden i Caravan & Marines lokaler i Valbo. En saneringsfirma har avlägsnat sot och vatten i hallen där husvagnarna stod uppställda och i går hade de öppet som vanligt .

– 15 husvagnar har skickats iväg på sanering. Vi får hoppas att de går att rädda, säger Jan Lewrén, vd.

Han hade svårt att sova i går natt. Då hade insikten om hur branden kunnat sluta sjunkit in. Om han och delägaren Anders Eklöv inte ingripit hade det förmodligen bara återstått rykande rester av deras livsverk.

Det var vid tiotiden på lördagens förmiddag som två gasolkaminer började brinna i den hall där olika husvagnsmodeller står uppställda.

– Först trodde jag att någon höll på att skotta utanför. Men ljudet tilltog och till slut lät det som ett godståg stod och frustade i lokalen, berättar Jan Lewrén.

När han undersökte vad det var som lät såg han två femmetershöga eldpelare som sprutade upp mot taket i den intilliggande utställningshallen.

Han skickade ut den kund som han pratade med och tog sedan skydd bakom väggen.

– Jag såg framför mig hur gasoltuberna skulle explodera och hur rutorna skulle splittras, berättar han.

Men i stället för att invänta katastrofen ropade han på Anders.

– Jag visste att tuberna stod upp. Då är det mindre risk för att de exploderar än när de ligger ner. Dessutom var min enda tanke: Vi måste rädda firman, berättar Anders.

Beväpnade med en varsin pulversläckare öppnade de sedan dörren in till hallen.

– Det var otroligt varmt och helt svart i lokalen för all rök. Men vi hukade oss och sprutade i riktningen där vi visste att gasolkaminerna stod, berättar Jan.

Branden var släckt på tio sekunder men tuberna sprutade fortfarande ut gasol i lokalen.

– Därför kastade jag ut dem på gården. De var otroligt heta men det hann jag inte tänka på då, berättar Anders.

När brandmännen kom fram behövde de därför bara ställa in en fläkt för att vädra ut all sotrök.

Saneringsfirman fick sedan ta sig an de 1 200 liter vatten som läckt ut över golvet eftersom en bubbelpool som stod intill kaminerna sprungit läck.

– Vattnet kylde ned gasoltuberna lite men det var inte poolen som släckte elden, säger Anders.

Varför kaminerna började brinna är inte utrett ännu.

– Men vi vill att folk ska veta att bränder i gasolkaminer är otroligt ovanligt. Om folk är oroliga så kan de få komma hit och få sina kaminer provtryckta gratis. Det är viktigt att man gör det, säger Jan Lewrén.

Mer läsning

Annons