Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi super som för hundra år sedan

GÄVLE
I dag super svenskarna lika mycket som för hundra år sedan. Från 1998 till 2002 har kostnaderna för den ökande alkoholkonsumtionen stigit från nära 120 miljarder kronor till 150 miljarder kronor.

Annons
Det visar en rapport av nationalekonomen Anders Johnson. Bara i Gävleborg är ökningen från drygt tre till fyra miljarder kronor.
- Våra politiker kan inte längre blunda för de kraftigt ökande problemen med alkoholen, betonar Morgan Öberg, ordförande i Ungdomens Nykterhetsförbund.
Det finns ett direkt samband mellan tillgänglighet, pris och konsumtion. Här har politikerna ett ansvar att förändra bilden, inte minst som alkoholen i dag är vårt överlägset största samhällsproblem.

Allt räknas in
I de kostnader som räknats fram ingår produktionsbortfall beroende på för tidig död, förtidspensionering, sjukfrånvaro och arbetshandikapp, vårdkostnader i vilka ingår både sjukvård, socialvård och kriminalvård. Övriga kostnader är egendomsskador och förebyggande åtgärder.
I beräkningen ingår även alkoholens produktionskostnader, alltså tillverkning, löner och försäljningskostnader, Anders Johnson har beräknat att närmare 8 000 personer dör en för tidig död på grund av alkoholen.
Kostnaderna för alkoholkonsumtionen är lika stor som för narkotika, tobak och trafikolyckorna tillsammans. Han menar att det ger en bild av problemets storlek och de oerhörda kostnader som väntar om ökningen får fortsätta i samma akt som hittills.

Allt yngre
Enstämmiga rapporter pekar också på att bruket av alkohol går allt längre ner i åldrarna och Morgan Öberg pekar på att ungdomarna följer de vuxna. Även om alkoholkonsumtionen flyttat över från starksprit till vin och öl har dryckesvanorna förändrats.

Även på vardagar
Förr söp folk i huvudsak på helgerna, i dag dricker folk även på vardagarna och dessutom som förr under helgerna.
- Här är förklaringen till en stor del av den snabba ökningen, säger han.
Morgan Öberg lägger en stor del av skulden på politikerna som anpassat tillgången och utbudet av alkohol.
Lägre alkoholskatter och ändrade öppettider på Systembolaget liksom generösare införselregler. Dessutom är det enklare att få utskänkningstillstånd för matställen.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons