Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi tror på samma gud"

/
  • Cajsa Sandgren och Yasin Ahmed tror på olika religioner men samarbetar då de är överens om att de tror på samma Gud och vill främja samarbetet mellan människor i olika kulturer och religioner.

Tillsammans kan vi göra mer. Så lät det när Gävles enskilda kristna och muslimer, som samverkar med den franska organisationen för muslimsk-kristen vänskap, hade samtal i Staffans församling under tisdagsförmiddagen.

Annons

– Det finns bara en så vi tror på samma gud, sen kan det vara svårt att hantera det och acceptera varandras tolkningar, säger Cajsa Sandgren, handläggare för ekumenik i Svenska kyrkan.

Och det är just acceptans som blir huvudämnet i det samtal som hölls i Staffans församling under tisdagsförmiddagen. "Möten med Islam. "Vill vi, kan vi, törs vi" handlade både om kristen och islamsk acceptans, att bli accepterad för sin religion och att lära sig acceptera andras tro.

– Efter den 11 september har läget för muslimer hårdnat och det fanns samtidigt ett behov bland många att träffas och prata om vad vi kan göra för att visa Islam som en fredskultur, säger Yasin Ahmed, verksamhetsutvecklare och projektledare för projektet Att främja islamistisk fredskultur.

Men han pratar även om de många fördomar som hjälpt muslimer att utveckla en fobi mot västvärlden.

Genom att tillsammans jobba för att islam blir en accepterad religion i Sverige och för att muslimer ska respektera den kristna tron hoppas de på att kunna jobba med större frågor tillsammans.

– Då kan vi öka andligheten och vad som förenar alla människor. Vi kan även tillsammans ta oss an samhällsfrågor, till exempel klimatet, säger Yasin Ahmed.

Mer läsning

Annons