Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vikingarna kommer - som vedlast

/
  • Foto: SCANPIX I österled. De svenska vikingarna seglade till S:t Petersburg i slutet av juni och fick - till skillnad mot sina företrädare - ett hjärtligt mottagande. Men nu är semestern slut för äventyrarna. På lördag kommer de till Norrsundet.

GÄVLE.
I slutet av juni lämnade tre vikingabåtar Norrtälje och satte kurs mot S:t Petersburg.

Annons
På lördag morgon anländer båtarna till Norrsundet, den här gången som fraktgods på ett lastfartyg fyllt med ved.
Vikingabåtarna seglade från Sverige för att delta i S:t Petersburgs 300-årsfirande.
Tanken var att de skulle segla de historiska vatten som svearna färdades på för 1 000 år sedan men det blev inte så mycket segling.

Rott större delen
- Vi har inte haft vinden med oss om man säger så. Vi har fått ro större delen av sträckan, berättar Göran Jacobsson, kapten på vikingabåten Tälja.
Besättningen kommer från föreningen Viksbåten och den består av både kvinnor och män från hela Sverige. En besättningsman har kommit från Australien för att delta i seglatsen över Östersjön.
Efter en månad av rodd, bogsering och segling kom de slutligen fram till S:t Petersburg.
- Seglatsen över har trots dålig vind varit helt sanslöst bra och när vi kom fram fick vi ett kungligt bemötande, berättar Göran Jacobsson.
Den 30:e juli seglade armadan av vikingabåtar in till Peter Paulsfästningen, mitt i hjärtat av S:t Petersburg. Där deltog de i festligheterna med bland annat musik, skådespel, hantverk och vikingabåtsseglatser.
- Vi har träffat otroligt många trevliga människor här. Så fort vi berättat hur vi kom hit har de kommit med presenter och undrat om de kan hjälpa oss på något sätt, säger Göran Jacobsson.
- Att delta här har varit fantastiskt kul och givande, en orgie i kulturutbyten, sammanfattar Göran Jacobsson 300-årsfirandet.
Nu väntar hemfärden men då rör det sig varken om segling eller rodd. Båtarna har lastats på en av Stora Ensos fraktbåtar som ska frakta ved från S:t Petersburg till Norrsundet.

Semestern slut
- Vi är inga riktiga vikingar. Att segla tillbaka hade tagit för lång tid och semesterdagarna är förbrukade sedan länge, säger Göran och skrattar.
Hemresan har blivit två dagar försenad och i väntan på att veden ska lastas har Göran och fyra andra besättningsmedlemmar gjort S:t Petersburg.
- Vi har levt som sjömän och rumlat runt i staden på kvällarna, skrattar Göran.
Efter mer än en månads liv i en kappsäck ser han fram emot att få komma tillbaka till Sverige.
De kommer att anlända till Norrsundet tidigt på lördagsmorgonen. Då gäller det att Göran och de andra besättningsmännen vaktar sina vikingabåtar så att de inte förväxlas med ved och blir flis.

DANIEL SIKSJÖ

Mer läsning

Annons