Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktiga val redan i mellanstadiet

/
  • Drömmer din elvaåring redan nu om att bli läkare eller veterinär? I så fall måste du som förälder se till att barnen väljer rätt kurser redan i årskurs sex om chanserna att komma in på högskoleutbildningen inte ska minska.

Drömmer din elvaåring redan nu om att bli läkare eller veterinär?
I så fall måste du som förälder se till att barnen väljer rätt kurser redan i årskurs sex.
Annars minskar chansen att komma in på rätt högskoleutbildning till följd av nya regler.

Annons

Det är knappast alla femteklassare som redan i dag kan slå fast vad de vill jobba med som vuxna. Men nya regler som regeringen tagit fram gör att studieval som görs redan inför årskurs sex kan påverka möjligheten att komma in på de mest attraktiva högskoleutbildningarna.

Det är framförallt högskoleutbildningarna till läkare, jurist, veterinär och psykolog som i många år krävt toppbetyg.

I dag finns till exempel ingen garanti att komma in på läkarutbildningen trots maxbetyget 20,0 eftersom så många sökande nått det resultatet.

– Några med 20,0 lottas bort, säger Aleksandra Sjöstrand, utredare på Högskoleverket.

Nu införs möjligheten för skolelever att få några extra meritpoäng som kan vara avgörande för den som söker till högskolan på sina betyg. Flest sådana poäng får den elev som väljer ett främmande språk utöver engelskan redan från årskurs sex och sedan läser det även på gymnasiet.

– I dag kan man få max 20,0 om man har MVG i alla ämnen. Från och med år 2010 kan man lägga till meritpoäng som kommer att betyda mycket för den som vill komma in på de attraktiva utbildningarna, säger Aleksandra Sjöstrand

En annan nyhet är att det blir svårare att komma in på högskolan för de som kompletterar upp sina betyg på Komvux i efterhand. Den urvalsgruppen får nämligen färre platser, vilket gör det viktigt att välja rätt från början.

Varför införs de nya reglerna?

– Dels för att få elever att läsa mer språk och matematik, dels för att premiera de elever som anstränger sig i gymnasieskolan och inte behöver komplettera betygen efteråt, säger Aleksandra Sjöstrand.

Mer läsning

Annons