Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktor blev varm hos Frälsis

/
  • Foto: GUN WIGH�Viktor, uteliggare� Så presenterade sig Viktor när Gefle Dagblad mötte på Frälsningsarméns julfirande.

GÄVLEJulaftonsfirandet hos Frälsningsarmén ska börja om en kvart men utomhus är det så kallt, femton minus, att de tidigaste besökarna väntar inomhus i värmen.

Annons
Till den tillfälliga matsalen väntas under tre timmar på eftermiddagen kanske sextiotalet personer. De ensamma, uteliggarna och alkoholisterna - nära ingången står tre män och styrker sig med sprit, om det är mot kylan eller för att de inte får dricka någonting under tiden julbordet serveras, framgår inte.
- Viktor, uteliggare, presenterar sig som en man i 50-årsåldern.
Det är fjortonde året han saknar egen bostad, berättar han, och mittemot sitter hustrun. Klockan sju när julafton hos Frälsningsarmén slutar, öppnar härbärget tvärsöver gatan.
En kort bön utan särskilda åthävor, sedan är det dags att ta för sig av julbordet. Riktiga delikatesser som ål och grishuvud saknas inte, skänkta av allmänheten eller köpta för pengar som också skänkts.

Barnfamiljer
- De äldre kanske inte kommer eftersom det är så kallt. Men senare kommer några barnfamiljer, berättar Gerd Boström, veteran vid Frälsningsarmén och julbordet med kring tre decennier i "tjänsten" bakom sig.
"Kämpa trons goda kamp", står det att läsa på en bård på altarringen men för besökarna hos Frälsningsarmén på julafton handlar det om kamp mot fattigdom, beroende och kyla.
Ändå finns Frälsningsarmén där när ingen annan gör det, utan att erbjuda något överflöd men litet värme och samtal, kaffe och skinka.

Nytt rekord
Julhandeln väntades slå nytt rekord (igen) när svenskarna enligt Handelns utredningsinstituts prognos hann handla för 40,9 miljarder.
Dagarna före julafton beslöt också Socialstyrelsen att pytsa ut hela tio extra miljoner till projekt (i andra städer än Gävle) som hjälper bostadslösa till ett boende.
Viktor är på gott humör, dröjer en stund vid bordet när de andra tar för sig av skinkan, ingen verkar ännu intyresserad av ålen.
Utom dragspel ska det spelas saxofon, noterar han.

En nödlösning
Men, det goda humöret till trots:
- Det är ett elände. Det här är en nödlösning. Efteråt går jag ut i kylan igen, säger Viktor.
Senare under natten blir det omslag i vädret och på juldagsmorgonen är det bara fem-sex minusgrader.
Det är ändå för kallt om man är hemlös.

Mer läsning

Annons