Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill du byta julklappen?

/
  • Arkivbild: LEIF JÄDERBERG Julhandeln i full gång. Vad innebär bytesrätt, återköp och tillgodokvitto?

GÄVLE- Är du inte nöjd så får du väl byta den.En vanlig fras när klapparna öppnas på julafton.Men får du verkligen det?

Annons
Gefle Dagblad försöker reda ut vad som gäller i julhandeln.
Öppet köp innebär att du kan få pengarna tillbaka om du lämnar tillbaka en vara inom avtalad tid. Vanligt till exempel i klädaffärer. Du kan ta hem ett plagg och fundera i lugn och ro om du vill behålla det. Men det står inte i lagen att butikerna måste ge pengarna tillbaka för en felfri vara, det avgör de själva. Ta reda på vad som gäller i butiken du handlar i och be kassörskan skriva det på kvittot om du är osäker.
En del affärer som inte säljer på öppet köp kan i stället erbjuda dig bytesrätt. Det innebär att du kan lämna tillbaka varan och välja en annan i stället, eller få ett tillgodokvitto. Många butiker har förlängd bytesrätt i julhandeln, fråga i kassan. Se till att det står angivet på kvittot hur länge din bytesrätt gäller.
Pengarna tillbaka kan du bara kräva om varan du köpt är felaktig. Annars kan butiken ge dig ett tillgodokvitto på den summa du betalat. Ett tillgodokvitto gäller som betalning i samma butik.
Har du hittat en julklapp på torget? Då ska du kräva att knallen skriver sitt namn, adress och telefonnummer på kvittot. Då vet du vart du ska vända dig om varan är felaktig.
Vid köp på postorder eller från Internet gäller 14 dagars ångerrätt. Om varan du beställt inte kommer inom avtalad tid har du rätt att häva köpet och få pengarna tillbaka. Finns företaget utanför Sverige men inom EU är ångerfristen sju dagar.
Under mellandagsrean sätter många affärer upp skyltar med "reavaror bytes ej". men självklart har du rätt att klaga på en reavara - om det är något fel på den. Butiken är skyldig att laga varan du köpt, ge dig en ny eller ersätta dig för dina utlägg.

MAGNUS LUNDQUIST
026-159663
magnus.lundquist@gd.se

Källa: Konsumentverket
Vill du veta mer? Läs konsumentköplagen på konsumentverkets hemsida. www.ko.se

Mer läsning

Annons