Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villa Milbo ett pensionat för anhöriga

GÄVLE
Borrmaskinen går och sopsäckar ligger på golvet. I villa Milbo är det full fart för att få allt klart till den 22 maj då avlastningsvillan slår upp portarna. Anhörighuset har redan bokningar de första dagarna.

Annons
- Vi har inte gått ut och slagit på stort. Vi vill ha en mjukstart när det är en ny verksamhet, säger Kerstin Weivert, chef för Anhörigcenter.
Men många är intresserade av den här nya formen av anhörigstöd berättar hon. Till villa Milbo kan alla som vårdar någon över 20 år vända sig. Det kan handla om att låta den man tar hand om bo där en natt eller en vecka medan man gör något på egen hand eller att åka dit tillsammans en eftermiddag. Någon sjukvård står dock villa Milbo inte för.
Den som vill ha avlastning får det, det behövs ingen utredning eller något beslut av kommunen. Man betalar bara för mat och husrum.
Kerstin Weivert betonar att de ska arbeta utifrån de anhörigas behov och de vet därför inte exakt hur de ska jobba än. Det kan visa sig att anhöriga vill komma dit medan personalen fixar deras vårduppgifter.
- Man måste prova olika vägar och sätt att tänka, säger Kerstin Weivert.
Och det är det som gör jobbet spännande tycker Isabell Sving, en av de åtta anställda som började i måndags. Hon har jobbat på olika håll inom vården sedan i mitten på 1970-talet och har även erfarenhet av att vara anhörigvårdare.
- Jag har varit mamma till min mamma.
- Man känner sig utlämnad och maktlös hela tiden, det är skam och skuld. Det är betydelsefullt att ha någon att prata med då, säger hon.
Också Eva Bergman, Johanna Tröjbom och Annelie Persson ser fram emot att få vara med och bygga upp verksamheten.
- Det är ett annorlunda sätt att tänka, man får vårda personer från andra sidan så att säga, säger Johanna Tröjbom som tidigare mötte anhöriga utifrån den sjukas perspektiv som undersköterska på Björkegrenska gården.
Under veckorna fram till öppnandet får de introduktion. Men en del tid går åt till att få i ordning rummen. Åtta platser är beviljade, men det finns fler rum i det gamla demensboendet. Alla inreds efter ett årtionde under nittonhundratalet och 2000 med hjälp av loppisfynd och skänkta saker.
- När anhörigvårdare spånade i samband med anhörigcenter om vad de vill ha så sa de: Ååh om vi hade ett pensionat. Det är den känslan vi ska skapa här, säger Kerstin Weivert.

Mer läsning

Annons