Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinden på taket ger skolan el

/
  • I riktigt dåligt väder lade eleverna på elprogrammet sista handen vid vindkraftverket som ska resas i dag. På stegen Niklas Forsgren.
  • I går morse hissades motorn till det nya vindkraftverket upp till taket på Polhemsskolan.
  • Linda Monander och Jens Putto är två av eleverna som arbetat med installationen av vindkraftverket.– Det borde finnas vindkraft vid varje hus, säger Linda Monander.

I blötsnö och kyla lade eleverna i går sista handen vid Gävles nya vindkraftverk.
I dag ska vindkraftverket resas på Polhemsskolans tak.

Annons

– Jag tror på vindkraften. Helst borde det finnas ett vindkraftverk per hus, kombinerat med solenergi, säger Linda Monander, en av de fyra elever på elprogrammet som hela hösten jobbet med installationen av vindkraftverket.

Det stora jobbet har varit att dra ledningar från elcentralen i våningen under till platsen bredvid solcellsanläggningen uppe på taket.

I går morse hissades delarna till vindkraftverket upp på taket och man kunde dra ledningarna den sista biten genom masten.

Vindkraftverket bekostas av Gavlefastigheter och beräknas ge cirka 3 000 kilowattimmar el per år.

Och den kommer att förbrukas på skolan.

– Det motsvarar ungefär hushållselen för en vanlig familj, så privatpersoner som sätter upp ett sådant här vindkraftverk skulle bli självförsörjande på hushållsel, säger Mattiras Gustafsson på Gävle-Dala Energikontor, som är initiativtagare till att Polhemsskolan nu har fått en demonstrationsanläggning.

Han är stolt över anläggningen, som nästan är det första vindkraftverk i Sverige som placeras på ett tak mitt i en stad.

– Det finns små, som bara är två meter höga, på Kulturhuset i Stockholm, och man har pratat om att sätta upp vindkraftverk på tak i Malmö och Göteborg, men det är bara vi som har kommit så här långt med ett riktigt vindkraftfverk i den här storleken, säger han.

För eleverna är det just nu mest spännande att se om vindkraftverket kommer att fungera som det ska och hur det låter.

– Det som gör att folk är skeptiska till vindkraften brukar vara ljudet, men det här ska inte så låta så mycket, säger Linda Monander.

– Jag tror inte att det kommer att höras över trafikbullret, säger hon.

”Det motsvarar ungefär hushållselen för en vanlig familj, så privatpersoner som sätter upp ett sådant här vindkraftverk skulle bli självförsörjande på hushållsel.”

”Det som gör att folk är skeptiska till vindkraften brukar vara ljudet, men det här ska inte så låta så mycket.”

Mer läsning

Annons