Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstlott för handlarna i centrum

GÄVLEDen nya trafiklösningen för Rådhusesplanaden är rena vinstlotten för handlarna i centrum. Om det liggande förslaget blir verklighet kommer antalet potentiella butikskunder att öka.

Annons
Det tror i varje fall Arne Nedstam, Gävle Centrumsamverkan.
- Mängden fotgängare på Drottninggatan och Södra Kungsgatan växer. En större koncentration av bussar kommer att knyta ihop de södra och östra delarna med stortorgsområdet.

Han är en av de drivande krafterna köpmannaföreningen som värnar om affärsklimatet i innerstan. Under juli genomförde föreningen en mätning av gång- och cykeltrafikanterna i centrum.
Resultatet blev överraskande positivt. Undersökningen visar exempelvis att så många som 14 000 personer går på Drottninggatan mellan Stortorget och Norra Kungsgatan under en genomsnittlig vardag mellan 10.00 och 19.00.

- Då är det riktigt bra kommersiella förutsättningar. Man kan jämföra med Stockholm och Kungsgatan mellan Stureplan och Sveavägen där 15 000 till 20 000 personer passerar under motsvarande tider, säger Arne Nedstam.

Köpmännen i centrum konkurrerar ständigt med de köpcentrum som lockar kunderna ut ur stadskärnan. För att attrahera nya affärer och butikskedjor måste aktuella siffror på kundströmmarna i stadskärnan finnas nära till hands. Innan undersökningen blev klar har centrumhandlarna legat ett steg efter på den punkten.

Har ni gått miste om etableringar på grund av det?
- Jag har den känslan. Om de som hyr ut lokaler inte kan svara tillräckligt tydligt på på den här typen av frågor finns det risk att butiksägare söker sig någon annanstans, säger Arne Nedstam.

ERIK WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons