Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstlott för idrotten

GÄVLE
En enig kultur- och fritidsnämnd slog i går fast en investeringsbudget för 2004-2007. Pengarna räcker bland annat till konstgräs på Strömvallen, Nynäs IP och den nya Sätravallen på Sätraåsen.

Annons
För att finansiera 5-miljonerssatsningen på Strömvallen år 2005, så avstår man från en planerad satsning på fritidsgården Brynjan vid Stenebergsskolan. Något GD berättade i förra veckan,
Nämndsordföranden Lars-Göran Ståhl, s, hade väntat sig en het debatt i nämnden.
- Ja, men det var ingen som tyckte annorlunda, påpekar han.
Budgeten omfattar investeringsprojekt på totalt 28,4 miljoner kronor. Idrottsanläggningarna dominerar listan över satsningar.
Men på önskelistan över investeringar finns en hel mängd andra objekt, såväl inom kulturen som idrottslivet. Totalt nästan 365 miljoner kronor.

Önskeprojekt
De dyraste önskeprojekten är en upprustning av Gavlerinken för 50 miljoner kronor, en utbyggnad av stadsbiblioteket med mera i kvarteret Gefle Vapen för 60 miljoner samt en ombyggnad av gasklockorna för 62 miljoner.
Satsningar som realistiskt nog skjuts på framtiden och som inte kan tas med i planerna för 2004-2007.
När det gäller konstgräsplanerna är det tänkt att man ska vara först ut vid Sätravallen nästa år.
Problemet är bara att man inte kan säga exakt hur kultur och fritid ska klara av driftskostnaden på mellan en och 1,5 miljoner kronor årligen.
- Det ska vi ha ett färdigt förslag på till aprilmötet, berättar Lars-Göran Ståhl.
Han och förvaltningschefen Mats Öström förnekar bestämt att det skett en kursändring i nämndens prioriteringar, där idrotten är vinnare gentemot kulturen. Det bara råkar vara så att idrotten står på tur.
- Vi har inte råd med så många stora investeringar på en gång. De senaste åren har man satsat mycket på en fin fotbollshall och innebandyhall. 1998 var det bygget av konserthuset som prioriterades och före det Fjärran Höjderbadet, påpekar Mats Öström.

Lättskött konstgräs
De båda tror att man kan tjäna en hel del på att kostnaderna för skötseln av konstgräsplaner blir lägre än för vanliga gräsplaner. Man behöver inte konstgödsla, vattna och klippa dem. Och framför allt så behöver man inte låta dem vila, som vanliga gräsmattor måste för att inte slitas ut.
Satsningen på fotbollsplaner ser man som en lika stor fördel för tjejer som för killar.
Efter fotbollen är det ishockeyn som behöver investeringar, menar Mats Öström som helst vill bygga tre nya ishallar i och utanför Gävle. Men det har man inte hittat några pengar till ännu.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons