Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterhalkan lurade bilister

/
  • Foto: OLLE HILDINGSON Fullt upp. Tony Bastemark på Euromaster i Valbo märkte redan på måndagen av trycket från bilägare som ville ha vinterdäcken monterade. Nu väntar högtryck på däcksverkstäderna ett par månader framöver.

GÄVLE
Vintern slog till längs gästrikekusten på måndagskvällen. Meteorologerna hade förvarnat om snöfall, vilket märktes ordentligt hos däckfirmorna redan på måndagen. Folk väntade i timmar på att få vinterdäck monterade. Ändå överraskades många när snön började falla och gjorde vägarna hala. Precis som vanligt alltså.

Annons
Åtskilliga bilar hamnade i diket. Ännu på tisdagseftermiddagen fann inga rapporter om svårare olyckor i halkans släptåg.

In i en tall
En avåkning på Tolvforsvägen vid Skogskyrkogården på eftermiddagen var hårsmånen från att bli en frontalkrock. En bil med sommardäck missade en mötande bil i en kurva och brakade istället in i en grov tall. Föraren, en ung man, räddades av bältet och krockkudden.
Brandkår och ambulanser ryckte ut men behövdes aldrig.
Första snön kom väldigt fläckvis i Gävles omgivningar. Sätra, Stigslund, Hille, Bönan och Bomhus fick ett antal centimetrar. På flera andra håll, bland annat i Valbo, var det knappt vitt.
- Fast en centimeter snö kan vara lika hal som tio, säger Jens Wikström, arbetsledare hos Markbyggarna i Gävle.
Där var det pådrag med plogning och saltning under tisdagsdygnet. Klagomålen var relativt få.
Kritik från någon som inte tog sig fram med hästfinka efter en bil med sommardäck tar Wikström lätt på.
- Man får anpassa utrustningen efter väglaget. Precis som man byter från sommarskor till vinterkängor får man finna sig i att göra även med bilarna, säger han.
Snöröjningen i Gävle kommer att följa samma norm som tidigare vintrar. Det innebär att stora leder, bussgator och cykelvägar prioriteras. Bostadsgator får vänta ett tag.

Mer bärgningar
Falck bilbärgning vid Gävle bro hade mer bärgningar än vanligt från måndag kväll och framåt. En bil körde av och slog runt på Bönavägen på måndagskvällen. Bärgare kallades också av boende på Norrlandet som inte tog sig ut på stora vägen på grund av backar med snöhalka.
Under natten bärgades en bil efter att ha kört in i mitträcket på E4 nära Hagsta. Och vid Gävles södra infart körde en bil rakt fram över den rondell som just nu byggs strax väster om rondellen vid Maxi ICA.
Vid Wij herrgård i Ockelbo bärgades en bil under tisdagen efter en dikesvisit.

OLLE HILDINGSON
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons