Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintersporten får vänta - trots vädret

GÄVLETrots att det varit rejäl vinter ett tag går det inte att åka vare sig skidor eller skridskor. Skridskoåkningen måste vänta några veckor till, i vart fall för den som vill åka utomhus.

Annons
- Vi gjorde snö den elfte november men efter det blev det varmare. Det måste vara minst lika kallt i luften som vattnet är, berättar Stig Larsson, arbetsledare i Hemlingby.
Vattnet som används för att göra snö i Hemlingbybacken är dricksvatten med en temperatur av ungefär minus nio grader. Det behövs också tjäle i backen för att inte snön ska rinna rakt ner när kvicksilvret stiger.
- Men längdspåren fick vi igång för några veckor sedan.
Sedan 80-talet är det Friluftsfrämjandet som ansvarar för Bomhusbacken. I den backen behövs mycket snö för att det ska bli snö ända upp på toppen.
- Det har gått åt mycket tid för att reparera efter sommarens vandalisering. Staketet vid liften var sönder, kabeln till liften uppdragen och krossad och nödstoppen trasiga, berättar Mats Ström som mer eller mindre ensam arbetar med att få backen i åkbart skick.

Regnet förstörde föret
I förra veckan preparerades backen men några dagar senare kom regnet. Liften var klar att köra men då kom nya motgångar.
- Vi anlitar en klass för att sköta liften och hade klart med en. Men när de skulle skriva kontrakt hoppade de av. Därför kan vi inte köra liften men vi letar med ljus och lykta efter en ny klass.
Friluftsfrämjandets medlemmar arbetar och kan därför inte sköta liften ideellt.
- Jag lider med ungarna, säger Mats Ström
Vecka tre är det i alla fall tänkt att backen ska fungera så att skidskolorna kan köra igång.
Kultur och fritid ansvarar för två naturisbanor, Hagaström och Testebovallen. Per-Åke Thorsell, enhetschef på förvaltningen berättar att de helst vill ha skridskobanorna klara före vinterlovet men vädret avgör.
- Vi spolar varje dag det går och gör isvård med ismaskin precis som på de konstfrusna banorna.

Väntar till december
Parkbanorna är tekniska kontoret ansvar. Om vädret tilllåter kommer banorna att spolas i mitten av december.
- Det finns inte ekonomi för mer, säger Bo Runsten på tekniska kontoret.
Många hörde av sig under novembers kalla dagar och ville åka skridskor men tyvärr.
- Det har varit lika hela 90-talet och större delen av 80- talet.
Tekniska kontoret betalar 200 000 kronor per år för snöröjning och spolning av banorna och mer pengar än så tycks de inte få oavsett om vintern kommer tidigt eller inte.
Några skridskobanor ska skötas av skolor. Det är Milbo, Varva, Strömsbro, Hille, två stycken i Sätra, två i Valbo samt en i Andersberg. Där är det skolans ekonomi som styr hur mycket spolning de kan beställa av markbyggarna.
Slutsatsen blir alltså att vädret styr mest över barnens och ungdomarnas skidåkning medan ekonomin styr skridskoåkandet.MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas_gd.se

Mer läsning

Annons