Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst är uteliv värt en mässa

/
  • Foto: TERESE PERMANScoutknep. Ida Hedström lär Linnea Sydbrink knyta en råbandsknop utanför Gästrike scoutförbunds tält på Jakt och fiskemässan. Till vänster syns Åke Peterson.

GÄVLE
Ett våmskott är inte att rekommendera. Älgen dör först efter tolv timmar av förgiftning till följd av infektion i mage och tarmar.

Annons
Då är det bättre att sikta på hjärtat och lungorna. I regel stupar älgen inom tio sekunder på grund av syrebrist i hjärnan.
Siktesimulatorn på jakt- och fiskemässan i Gefle Mässhall är pedagogisk.
På en vit duk projiceras bilden av en älg som de intresserade besökarna får skjuta på. Efter varje skott informerar dataprogrammet om träffresultatet. Syftet med simulatorn är i första hand att göra älgjägare mer målmedvetna.
- Det man eftersträvar är en så snabb död som möjligt. Det allra sämsta är en skadeskjuten älg som man inte får rätt på, säger Nils-Ola Olsson som representerar Jägareförbundet.
Årets jakt- och fiskemässa täcker in det mesta som har med uteliv och friluftsaktiviteter att göra. Skotrar, fyrhjulingar, fiskespön, gevär, vandringskängor och kläder är bara några exempel på vad som går att hitta.
Vid den monter som tillhör Gävle Fiskeredskap visar 19-årige Simon Svan hur man binder egna flugor. För tillfället jobbar han med en dagsländeimitation som tar ungefär fem minuter att tillverka.
- Många är intresserade och ställer frågor om bindteknik och materialval.
Vad använder du för material?
- Det här är till exempel en tuppnacke, säger Simon Svan och håller upp en fjäderpäls.
- Den kommer från en genetiskt odlad tupp, det vill säga en tupp som odlats enbart för ändamålet, säger han.
Utanför mässhallen lagar Elisabeth Persson kolbullar. I en het stekpanna fräser hon fläsket i margarin innan smeten av mjöl, vatten och salt hälls i. Resultatet blir en energirik måltid. Perfekt uppladdning inför en krävande dag i skogen.
ERIK WIKSTRÖM
026-15 96 29
erik.wikstrom_gd.se

Mer läsning

Annons