Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittne hotades - skulle "vittna på ett bra sätt"

/

Huvudvittnet i Svarte Jägaren-rättegången har polisbeskydd.
Innan han skulle vittna fick han ett hotsamtal, sedan försökte någon ta sig in i hans lägenhet.
– Rättssäkerheten är hotad, konstaterar kriminalinspektören Arnold Mattsson.

Annons

Den 30-årige mannen är något av ett huvudvittne i Svarte Jägaren-målet.

Han jobbade tidigare som servitör på Svarte Jägaren och var därför en av de hundratals personer som hördes i den omfattande polisutredningen. Till en början var han ovillig att prata eftersom han var rädd.

Men efter flera förhör kröp det fram att restaurangens ägare erbjudit honom 24 000 kronor för att bränna ner restaurangen. När han inte ställde upp blev ägarna arga på honom. Uppgifterna var en viktig pusselbit i åklagarens bevisning mot ägarna eftersom 30-åringen inte var misstänkt för något brott. Därmed hade han ingen anledning att ljuga eller försköna.

Det var när 30-åringen infann sig i tingsrätten för att vittna som hotsamtalet kom. Två minuter innan han skulle gå in i förhandlingssalen ringde hans mobil. En man sa åt honom att han det var bäst för hans egen del om han vittnade på ”ett bra sätt”. Telefonnumret gick till ett kontantkort och var omöjligt att spåra.

Trots det förtäckta hotet backade inte 30-åringen från de uppgifter som han lämnat till polisen.

– Han har ett stort rättspatos. Det var starkt av honom att vittna, säger kriminalinspektören Arnold Mattsson som jobbat med fallet.

Samma dag grep polisen en man som de misstänkte låg bakom hotet. Mannen som ringde hade presenterat sig med ett förnamn som var synonymt med en 37-åring som också figurerade i utredningen. Han var en av de män som spelade poker i Svarte Jägarens lokaler tillsammans med en av ägarna när brandbomben kastades in.

37-åringen anhölls för övergrepp i rättssak. Polisen sökte febrilt i hans hem efter en telefon med ett telefonnummer som matchade det inkommande samtalet till 30-åringen. Men eftersökningarna blev resultatlösa och 37-åringen släpptes därför i brist på bevis.

– Men han är fortfarande misstänkt för brott, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

Ett par dagar senare upptäckte 30-åringen en skada på låskolven till sin lägenhetsdörr. Någon hade försökt ta sig in i hans lägenhet. Polisen beslutade då att 30-åringen skulle förses med vittnesskydd. Nu har han har bland annat tillgång till ett larm och en telefon med en direktlinje till polisen.

Trots hotet och inbrottsförsöket stod 30-åringen på sig när han vittnade i den pågående hovrättsförhandlingen som avslutas nu på fredag. Då avslöjade han dessutom ytterligare detaljer och berättade att ägarna pekat ut vilken ruta som brandbomben skulle kastas in igenom.

Arnold Mattsson som förhörde 30-åringen är imponerad över hans mod. Samtidigt är han mycket oroad över utvecklingen där vittnen hotas.

-Det är bedrövligt. Rättssäkerheten är hotad och om det fortsätter i den här takten kommer väl ingen våga vittna om 20 år, säger han.

Mer läsning

Annons