Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnen pekar ut misstänkt mördare

GÄVLE Det finns en huvudmisstänkt för mordet på Claes Andersson i Ockelbo för två veckor sedan. Samme person tros också ha avlossat minst ett skott mot en polispatrull kort före mordet.

Annons
När de tre män som var inblandade i brottsturnén häktades i Sandvikens tingsrätt framkom ingenting som pekade ut antingen en 26-årig man från Söderhamn eller en 25-årig man från Stocka i norra Hälsingland som ensam skytt vid mordet.
Båda häktade på sannolika skäl misstänkta för mord. Men enligt uppgifter från flera källor till Gefle Dagblad finns specifika misstankar mot en av dem för de dödande skotten.
Den tekniska utredningen är såvitt känt inte klar. I stället är det vittnesuppgifter från två personer som pekar ut en av männen från Hälsingland som mördare.

Nya uppgifter finns även beträffande mordvapnet. Den 70-årige mannen, som låg död nära ytterdörren till sitt hus, sköts med ett kulvapen. Alltså inte med ett hagelgevär, som enligt tillgängliga uppgifter var det slags vapen som användes under skottlossningen mot en polispatrull från Bergby.
Ändå ska samme gärningsman ha skjutit vid båda tillfällena.
Det är inte känt hur långt polisen kan belägga misstankar mot den ene av männen från Hälsingland.
På fredag ska trion, som inbegriper en 29-årig gävlebo, som ska ha deltagit i grovt rån mot en gård utanför Ockelbo, omhäktas.

Men omhäktningen innebär inte med automatik att häktningsgrunden för en av männen från Hälsingland ändras. Båda är nu misstänkta för mord. En av dem borde vara misstänkt för medhjälp till mord. Men olika jurister lämnade under gårdagen motstridiga besked om åklagaren är tvungen att ändra rubriceringen.
Männen kan ha begått mordet efter samråd. Medhjälp till mord kan rymmas inom den tidigare häktningsgrunden eller polisen har inte starkare bevisning mot den ena än den andra, oavsett vad man tror.

Vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand lämnade redan i går klara besked.
Han kommer inte att ändra grunden för häktning för någon i trion.
- De står fast. Fanns det anledning skulle jag själv ta initiativ till att ändra dem, säger Hammarstrand om grunderna för häktning.
Sannolikt lämnar åklagaren in begäran om omhäktning till Sandvikens tingsrätt på torsdag. Tingsrätten kontaktar försvarsadvokaterna KG Myhrberg, Bo Flodström och Göran Lundvik för besked om deras klienter bestrider eller medger omhäktning. Protesterar ingen behövs ingen ny förhandling.

På fredag är en så kallad "vallning" inplanerad. Försvararna kommer av polis att visas runt på brottsplatserna - grovt rån och vapenstöld i Vansbron, mordförsök på två polismän i Stenbäcken och mord på Claes Andersson i norra Ockelbo.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons