Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wahlström och Hedbom petades

GÄVLE
Arbetarekommunens valberedning kördes över i valet till de kommunala bolagen. Varken Hans Wahlström eller Ann Hedbom fick de platser de föreslagits till.

Annons
Samtidigt reagerar oppositionspartierna på att socialdemokraterna tror sig ha egen majoritet i kommunen.
I en sen omröstning på tisdagskvällen stod det klart att Ann Hedbom förlorade kampen om en vice ordförandepost i det kommunala bolaget Gavlegårdarna.
Med minsta möjliga marginal, 44 röster mot 43, gick i stället Anna-Lena Melin in på posten. Där ska hon backa upp ordförande Bengt Valdemarsson.

Inte följsamma
Partimedlemmarna var inte så följsamma som valberedningen hoppats och Ann Hedbom, som redan avsatts som ordförande i kultur- och fritidsnämnden, hamnade alltså åter i kylan.
Inte heller Hans Wahlström vann medlemmarnas gunst som ny ordförande i Gävle Energi. Av kandidaturerna till energibolaget, hamnbolaget och arbetarekommunens styrelse blev det inget.
Nu gick i stället Arne Johansson in som ordförande. Mellan åren 1995-99 var han styrelsens vice ordförande och har sedan dess varit vanlig ledamot.
I övrigt fick valberedningen igenom sina förslag. Det innebär att Eva Gillström fortsätter att leda Furuvik, Anea Elfving leder Sätraåsen, Jimmy Rödlund Brynäs Byggnads. Dessutom ska Aina Wigren leda Gävle hamn och Gävle lagerhus, Bertil Mattsson flygfältsbolaget och Carin Carlström sitta i Kungsbergets Fritidsanläggningar AB.
Som väntat blir det Mats Ågren som ska leda stadshusbolaget och teknikparken.
Folkpartiets oppositionsråd Kenth Lövgren reagerar över att socialdemokraterna tar för givet att de ska ha alla vice ordförandeposterna trots att de inte är i majoritet.

Motförslag
- Vi diskuterar inom oppositionen och ska komma med motförslag. Det här är en demokratifråga. Det är viktigt att socialdemokraterna inser att de inte har egen majoritet. De måste visa öppenhet, tycker han.
Inom kort ska oppositionspartierna lämna in sitt förslag och han tror att de har goda förutsättningar att enas mellan höger och vänster.
- Vi har samma syn på de demokratiska spelreglerna, menar han.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons