Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wahlström tar nya politiska tag

/
  • Arkivfoto: LASSE WIGERT Ger inte upp. Hans Wahlström jobbar på att bygga upp en ny politisk plattform inom s-rörelsen i Gävle genom att värva medlemmar till sin fackliga förening.

GÄVLE
Hans Wahlström vägrade gräva ned sig efter bakslagen inom arbetarekommunen. I stället har han gjort en imponerande insats som medlemsvärvare och utökat antalet i sin fackliga s-förening från fyra till 70 personer på en månad. Det är en ökning på 1 700 procent!

Annons
- Det är bara början. Vi behöver folk underifrån. I toppen är det överskott.
- Ju fler vi är desto mer kan vi kollektivt ta för oss och driva på för rättvisa. Det är flertalet som räknas. Det är mycket som måste göras i Gävle, konstaterar han.

Ny ordförandepost
Förre transportbasen Hans Wahlström, 60, har mycket energi kvar trots flera decennier inom den fackliga rörelsen. För någon månad sedan blev han ordförande i transports s-förening, som är en del av arbetarekommunen.
Där håller han på att bygga den plattform han saknade när han kandiderade som arbetarekommunens nye ordförande vid årsmötet i mars. Efter en lång räcka talare som sågade hans kandidatur, mest på grund av ålder, insåg han då att det inte skulle gå. Det var bara att ge upp och släppa fram statsrådet Ulrica Messing.
Av bara farten blev han inte heller ordförande i Gävle Energi trots att han var valberedningens kandidat.
Så dåligt hade det inte gått om han haft 70 medlemmar från en s-förening som backat upp honom vid årsmötet.
Men han verkar inte vara typen som blir bitter och nedslagen av tidigare motgångar. Genom det nya engagemanget hoppas han bli invald i styrelsen för transports hamnsektion. På längre sikt tror han att de många nya medlemmarna han värvat kan påverka s-politiken i Gävle. Genom att få vanliga arbetare att ta plats så får man in nya perspektiv i debatten och därmed blir partiet trovärdigare utåt.
- Har man för få medlemmar så blir det fritt fram för de som sitter i toppen. Det är en skillnad i synsätt mellan de som är där nere och har en kamp varje dag och de i toppen med hyfsade ersättningar, menar han.

Respekt för äldre
Det bör vara mer respekt för äldre i rörelsen. Om de lämnar partiet och facket så blir det inte mycket folk kvar, påpekar han.
Enligt ryktena så ska Hans Wahlström även kandidera till Brynäs IF:s styrelse. Men det kan han direkt avfärda.
- Nej, jag har alltid varit Strömsbroare. Det var mycket fajter mellan lagen tidigare. Dit kan jag inte gå över, menar han.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons