Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westby vill öppna alla Säpos arkiv

/

GÄVLESäkerhetskommissionens rapport ger inte hela sanningen om säkerhetstjänstens bevakning av svenska medborgare. Det anser Willy Westby från Åmot, som tidigare har fått se en del av materialet om sig själv i Säpos arkiv.

Annons
- I mitt fall är det säkert bara en bråkdel av vad som har hänt som jag har fått se, säger han.
Willy Westby var aktiv i den kommunistiska organisationen KFML(r) på 70-talet och vet att han bevakades långt efter det att han lämnade politiken.
- De kan följa folk i åratal, utan att de har gjort något, säger Willy Westby.

Godtycklig granskning
Det är också en av de allvarligaste slutsatserna i säkerhetskommissionens rapport. Människor kunde utsättas för bevakning och telefonavlyssning under lång tid, utan att det egentligen fanns några brottsmisstankar.
Enligt Willy Westby har rapporteringen kring säkerhetskommissionen inte heller visat det socialdemokratiska partiets roll i åsiktsregistreringen. Han fick själv sparken från ett jobb som truckförare på Domnarvets Järnverk på 70-talet, efter fem dagar. Motiveringen var att han inte berättat vem han egentligen var, men han är övertygad om att det inte främst var företaget som ville bli av med honom, utan den socialdemokratiskt styrda fackföreningen.
- De ville inte ha mig där, säger Willy Westby.
Han har inte läst rapporten, men är ändå övertygad om att det finns mer att avslöja. Hans förslag är att staten borde göra som de tyska myndigheterna gjorde när det forna Östtyskland rasade samman, att öppna säkerhetspolisens alla arkiv för allmänheten.
- Folk måste få komma in och se vad de har blivit utsatta för.

SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons