Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yra vid Läkerolen i sommar

/
  • Sommaryran kommer att ha samma ingredienser som Cityfesten; knallar, tivoli, föreningsaktiviteter, musik och underhållning.

Cityfesten må ha gått i graven. Men misströsta inte. Gävleborna kommer ändå att kunna flanera bland godisremmar, karuseller och marknadsstånd i början av augusti.
Nu rustar den forne cityfestgeneralen Tomas Gavlén för Gävle sommaryra på Läkerol Arena.

Annons

– Men det är inte Cityfesten. Det vill jag vara tydlig med. Det här är en ny sommaraktivitet i Gävle på en annan plats, även om väldigt mycket kommer att kännas igen, säger Tomas Gavlén.

Gävle sommaryra planeras till samma vecka som Cityfesten alltid låg på, vecka 32.

– Men det kommer att bli torsdag till söndag i stället för onsdag till lördag. Nu behöver vi inte ta hänsyn till att vi måste ha städat av på söndagen eller till att vi stör någon. Under Cityfesten stängdes stan delvis av under en veckas tid och det var inte alla glada för, säger Tomas Gavlén.

Cityfesten blev till slut för kostsam. Bland annat krävdes en stor polisbemanning, som kostade på. Gävle kommun beslutade dessutom i höstas att inte länge stödja gratisfesten. Däremot kommer kommunen att satsa 1,9 miljoner kronor på skeppsfestivalen Historical Ships Week, som är planerad till mitten av augusti.

– Det blev till slut alldeles på tok för dyrt, och för jobbigt. För just polisens del blir det här området förmodligen lättare att hantera och bevaka.

Sedan i höstas har han funderat över ett alternativ till Cityfesten.

– Vi fick jättemycket mejl från folk som var besvikna över att Cityfesten skulle försvinna. Sedan dess har jag varit runt och tittar efter platser som skulle passa. Läkerol Arena är den enda plats som finns där man kan ha ett sånt omfattande evenemang. Här finns infrastruktur med bussar som folk kan ta till och från stan och parkering.

Sommaryran kommer att ha samma ingredienser som Cityfesten; knallar, tivoli, föreningsaktiviteter, musik och underhållning.

– Men med den här ytan så har vi egentligen utrymme för fler 100 - 150 fler knallar än tidigare. Vi tittar även på om vi kanske kan ha dans i området, det ligger ju i tiden nu, säger Tomas Gavlén.

Han tvivlar inte på att människor kommer att strömma till.

– Det tror jag absolut. Världen har dessutom förändrats, det är ett sämre ekonomiskt läge och alla har inte råd att iväg till Liseberg eller andra ställen längre bort.

Precis som under Cityfesten kommer Sommaryran inte att kosta något inträda. Vad evenemanget kan komma att kosta arrangörerna vill Tomas Gavlén dock inte säga något om ännu.

Något program finns ännu inte.

– Nej, det är det sista vi sätter ihop när allt annat är klart. Men jag tror inte man ska behöva bli besviken. Jag tror att Gävleborna kommer att gilla det här.

Mer läsning

Annons