Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkeslärare blir vinnare

/
  • Shevin Hovak, Umit Bilek, Rogesh Hovak och Susan Hark har alla valt att läsa det som engagerar dem.

Blivande fritidspedagoger och yrkeslärare går en ljus framtid till mötes, till skillnad från konstnärer och apotekare.
I alla fall om man ska tro högskoleverket.

Annons

Framtidsprognoserna för olika yrken duggar tätt. I varseltider, när många funderar på att plugga, vidareutbilda eller omskola sig, kan det vara intressant att se att det faktiskt finns jobb och var.

Den här gången har högskoleverket tittat på hur arbetsmarknaden ser ut när de som börjar plugga nästa läsår går ut. Bland de utbildningar som finns på högskolan i Gävle ser högskoleingenjörer och grundskollärare för yngre ut att ha goda framtidsutsikter, medan ekonomer och socionomer ser ut att ha svårare att få jobb.

Svante Brunåker, utbildningschef och prorektor på högskolan, tycker att prognoserna fyller en funktion.

– De ger en indikation på var olika branscher är på väg.

Högskoleverket vill att högskolor och universitet anpassar sig efter prognoserna. Svante Brunåker säger att de tar intryck, men att de, förutom sina statliga instruktioner, agerar utifrån förändringar de själva upplever. De gör en förstudie om att börja utbilda biomedicinska analytiker, ett yrke där det ser ut att bli brist. Däremot ser de både ett behov av ekonomer och ett intresse för att bli det, trots de sedan flera år dystra framtidsprognoserna.

Hans råd till studenterna är att välja att läsa det de är intresserade av.

– Sedan kan man alltid byta inriktning om man känner att det inte passar.

I högskolans kafeteria sitter Shevin Hovak, Umit Bilek, Rogesh Hovak och Susan Hark. De har alla gjort just det, valt att läsa det de är intresserade av. Shevin Hovak och Susan Hark har en respektive två terminer kvar på samhällsvetarprogrammet, en utbildning där det förväntas finnas lika många jobb som utbildade. Härnäst väntar masterutbildning för dem båda och de tänker inte på några prognoser.

– Jag har valt inriktning. Jag kan inte backa och jag vill inte backa, säger Susan Hark.

De har specialiserat sig på internationella relationer och Susan Hark räknar med att ha nytta av att kunna arabiska. Helst vill hon arbeta på UD, medan Shevin Hovak vill arbeta med mänskliga rättigheter inom FN eller någon organisation.

Hennes bror Rogesh blir färdig kreativ programmerare till sommaren och vill helst jobba med film. Han har inte börjat söka jobb än, men har kompisar i branschen och är beredd att flytta såväl inom som utom landet.

Umit Bilek har drygt två år kvar innan han är färdig redovisningsekonom. Han är lite orolig över arbetsmarknadsutsikterna, men konstaterar att det går upp och ner. Ämnet kommer upp ibland i klassen.

– Det händer att vi pratar om framtidsutsikter, vilken inriktning man ska ta för att få jobb, säger han.

Mer läsning

Annons