Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

30 år på samma adress - men nu ska huset rivas

/
  • Lite vemodigt tycker Inga-Lisa Sundberg att det känns att flytta efter 30 år i samma lägenhet men samtidigt lite spännande att få komma tillbaka till Göklund där hon bott en gång för länge sedan.
  • Hela Rönningsgatan 25, med 48 lägenheter, ska bort när Hoforshus ska minska antalet tomma lägenheter.

Astrid Persson har bott i 54 år på Rönningsgatan 25 och Inga-Lisa Sundberg i 30 år. Nu ska de flytta då huset rivs.
– Nog känns det lite vemodigt, säger de.

Annons

Drygt 20 hyresgäster hos Hoforshus ska flytta till den sista april. Husen de bor i ska rivas som ett led i att minska antalet tomma lägenheter i Hofors.

En hel del av hyresgästerna är äldre och har bott i många år i sina lägenheter. Längst har Astrid Persson, 92, bott i sin. Hon flyttade in när huset var nybyggt 1954, först i en etta men sedan i den tvårummare där hon rotat sig.

Inga-Lisa Sundberg, 79, har bott i huset sedan 1979, i lägenheten under Astrid Persson. De har båda trivts i sina lägenheter och beskriver läget som idealiskt med närheten till naturen. Bakom huset är det skog och en liten bäck, så från balkongen hörs fågelsången bra under vår och sommar.

– Sedan vi fick hiss så fungerar det utmärkt, säger Astrid Persson som opererat ett knä och har lite svårt att röra sig.

Hon bor på andra våningen och nära marken vill hon inte bo. Där saknas utsikt över omgivningen, tycker hon.

Astrid Persson har ännu inte tittat på något alternativ men är intresserad av en flytt till höghusen på Hantverkarn. Där finns hiss och närhet till centrum med butiker. Hon sköter sig i stort själv, lagar mat och har bara hjälp med städning och inköp och för sällskap.

– Då kanske jag kan följa med och handla, säger hon.

Inga-Lisa Sundberg har sitt önskemål klart. Det ska bli Göklund, för där har hon bott tidigare och vet att det är ett lugnt och trivsamt område. Eftersom hon kör bil är hon inte beroende av närhet till centrum.

– Jag har inte varit och valt ännu, men det ska väl bli snart, säger hon.

De tycker båda att det var synd att inte Hoforshus sålde huset till en privat aktör när chansen fanns. Huset skulle vara idealiskt att bygga om till större lägenheter, tycker de. Dessutom är de lite besvikna över bristen på information. De fick båda läsa i tidningen att deras hus skulle rivas.

Hoforshus VD, Christer Ekendahl, tycker att det blivit allt lättare att få förståelse hos hyresgästerna för att de tvingas flytta. Bolaget ställer upp med flytthjälp och ser till att de som tvingas flytta får gå före i kön, och då brukar det sällan bli problem.

Räknar man bort de 76 lägenheter som ska rivas har Hoforshus omkring 100 tomma lägenheter.

Mer läsning

Annons