Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

31-åring pressade vittnen på pengar

För två år sedan dömdes 31-åringen för att ha misshandlat en Hoforsbo.
Nu har offret pressats på pengar för att han vittnade mot 31-åringen.
– Ett mycket allvarligt brott, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

Annons

Den 31-årige mannen är mycket välkänd av polisen. Han dömdes senast i januari för grovt vapenbrott till sex månaders fängelse. Då greps han på bar gärning när han stod och provsköt två skarpladdade pistoler i ett skogsområde utanför Hofors.

Det verkar dock inte ha avskräckt mannen från att ge sig in på brottets bana på nytt. Direkt efter att 31-åringen avtjänat sitt fängelsestraff ska han ha sökt upp en man i Hofors och krävt att han skulle betala 20 000 kronor.

31-åringen har en koppling till mc-gänget Solidos. Under sina två besök ska han ha påpekat att det skulle se bra ut inför hans bröder i mc-gänget om Hoforsbon betalade summan innan hans kompis muckade från sitt fängelsestraff. Om de betalade skulle 31-åringen se till att ingen gav sig på dem.

Bakgrunden till utpressningsförsöket var att Hoforsbon misshandlades på Torggatan i Sandviken i augusti år 2006. 31-åringen, en 29-åring och en 33-åring som var medlemar i Solidos dömdes alla tre för misshandeln efter att både Hoforsbon och hans flickvän vittnat i rättegången.

Vittnesmålet ska ha lett till att paret fick en skuld på 20 000 kronor till 31-åringen och ”hans bröder”. 31-åringen nekar till brott och har uppgett att paret självmant ville betala honom. Varför visste han inte. Han nekar också till att han har en koppling till något mc-gäng.

– Det spelar ingen roll om han säger att han inte har någon sådan koppling. Det viktiga är vad han har sagt till paret, säger åklagaren Mikael Hammarstrand.

Han påpekar att Hoforsbon och hans flickvän i polisförhör har berättat att 31-åringen nämnde sin koppling till Solidos under sina besök. De tyckte att situationen blev så jobbig att de både funderade på att betala den påhittade skulden och flytta från orten för att undkomma mannen och hans hot.

– Men till slut gick de till polisen och gjorde en anmälan, säger Mikael Hammarstrand.

Nu åtalas 31-åringen för två fall av försök till utpressning. Han åtalas även för övergrepp i rättssak eftersom orsaken till utpressningen var parets vittnesmål.

Åklagaren Mikael Hammarstrand ser mycket allvarligt på 31-åringens brottslighet eftersom han gett sig på personer som vittnat i en rättegång.

Mer läsning

Annons