Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Advokaten: de har starka skäl

HOFORSDet finns starka skäl att låta familjen Muminovic stanna i Sverige och Hofors. Det framhåller familjens advokat Tryggve Emstedt.

Annons
Han pekar på främst på att familjen trots alla krigsminnen ändå klarat av en etablering i samhället och ordnat jobb.
Han tycker att den svenska modellen att först köra folk ner i botten psykiskt innan de kan få uppehållstillstånd rimmar illa med en human behandling. Han räknar familjen Muminovic till den andra ytterligheten, ren familj som etablerat sig och likafullt hotas av utvisning.
- Det finns risk att den här pressen också kan knäcka dem psykiskt och det vore oerhört tragiskt, säger han.
Han pekar på flera nya skäl som talar för uppehållstillstånd. Dels den psykiska ohälsa som är på väg att drabba familjen och att föräldrarna har fått jobb och jobbat det senaste halvåret.
- De goda vitsord som finns från skola och jobbet talar för familjen, säger han.
Han kan dessutom inte undgå att peka på debatten om arbetskraftsinvandring. Där borde familjen Muminovic vara ett bra exempel på en familj som trots sina svåra upplevelser orkat skaffa jobb och sådan familjer borde få stå först i kön.
Tryggve Emstedt hoppas att Länderkommitten för före detta Jugoslavien också ska få gehör för sina krav på amnesti för asylsökande från de forna Jugoslaviska länderna. Det skulle ge familjen tid att samla material för att ytterligare stärka sin situation.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons