Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla var där - utom tåget

/
  • Foto: LASSE HALVARSSON Förgäves väntan. Uppklädda och förväntansfulla var Maj-Britt Edlund och Kerstin Granath som hoppades få uppleva ett stycke histora när första tåget stannade och även om första tåget uteblev kommer de nog att åka med något längre fram.

TORSÅKER
I går, efter ett uppehåll på drygt 33 år skulle Torsåkers järnvägsstation invigas igen. På plats fanns närmare 300 personer, varav 100-talet skolbarn som skulle få uppleva det historiska ögonblicket. I drygt en halvtimme stod folk och väntade innan beskedet kom. Tåget är inställt.

Annons
Folk väntade...
Redan när Norra Stambanan mellan Krylbo och Storvik blev klar 1875 kom en station i gång i Torsåker. Den var sedan i drift till den 30 maj 1970. När den nya tågtidtabellen togs i bruk den 31 maj då var stationen struken ur turlistan.
Det var därför ett stort stycke historia som de församlade torsåkersborna skulle få uppleva. Uppklädda och många i kläder från förr, förväntansfulla och med egen stins, Broor Sundin, på plats. Karl-Olov Hedin spelade på sitt positiv och skollärare Orre från Kronblomspelet, Stefan Åkerlund, skulle blåsa fanfar. Barnen fick ballonger och glass av Solberga Café och Tåg i Bergslagen hade delat ut flaggor att vifta med.

...och väntade
I en halvtimme väntade folk tålmodigt medan stinsen upprepade gånger tittade på klockan. Alla vet ju att tåget kan vara försenat. Många började emellertid muttra och det kändes i luften att något var fel, och plötsligt kom beskedet, tåget är inställt.
Ingen hade talat om för torsåkersborna att just de två tågen som går efter lunch är inställda måndag till torsdag den här och nästa vecka. Orsaken är banarbeten som finns inplanerade sedan länge.
- Det här är otroligt beklagligt, sådant som bara inte får hända, men tyvärr ändå händer, säger Mikael Prenler, vd för Tåg i Bergslagen.
Han beklagar djupt att det blivit en miss i informationen som inte gått fram och Broor Sundin var mer än besviken.
- Det här är en katastrof för alla oss som jobbat så med det här, betonade han.
För torsåkersborna blev invigningen en verklig nesa. 26 äldre från Bergsmannen hade bjudits på resa till Horndal av Taxi Torsåker. Sedan skulle de åka tåg som i forna tider och få uppleva det historiska ögonblicket att få resa med första tåget. Nu fick de istället åka buss hem genom Tåg i Bergslagens försorg.

...och gick hem igen
Stämningen bland de församlade var långt under nollpunkten när de sakta gick hemåt igen. Extra kymigt tyckte Gunilla Eriksson som skulle möta sin mor som bor i Horndal och nu skulle komma med tåget.
- Det blir väl att ta bilen som vanligt, konstaterade hon.
Den officiella invigningen blir den 16 september då ska hela området vara klart. En invigning där representanter från kommunen, Banverket och Tåg i Bergslagen ska närvara.
- Men det är inte samma sak när tågen redan gått en månad, betonade Margareta Skogsberg.
- Invigningen skulle ha varit nu vid premiären, det är därför vi torsåkersbor ställt upp eftersom det känns rätt.
När tågtrafiken kommer igång igen om ett par veckor stannar åtta tåg dagligen vid stationen. Fyra med avgång till Storvik Gävle och fyra med avgång till Horndal och Krylbo.
Frågan många ställde sig när de drog hemåt är väl om nästa invigning kommer att locka de massor som nu aldrig fick inviga sin nya station.

ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons