Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen har en lösning

/
  • Hans Backman, fp, Rolf Ekström, kd, Ziita Eriksson, m och Henrik Björkman, c, har gemensamt arbetat fram alliansens budget.

Alliansen – moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och centerpartiet – har lagt ett budgetförslag utan skattehöjning.
– Att skapa framtidstro, göra Hofors attraktivt och öka befolkningen är rätt väg att gå, säger de.

Annons

Majoriteten i Hofors – socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet – vill höja skatten med 75 öre, vilket ger 13,8 miljoner i ökade intäkter. Pengar som till stor del ska täcka årets underskott på nära fyra miljoner, användas till att riva lägenheter och försköna samhället.

Alliansen vill inte höja skatten och nu har de för första gången lagt ett eget budgetförslag. Det har svetsat samman partierna och skapat en enighet om hur man vill satsa för framtiden, menar Ziita Eriksson, m.

– Det är ett budgetförslag som går en annan väg, mer framtidsinriktat än majoritetens, säger Hans Backman, fp.

Alliansen vill inte ha några rivningar utan ser möjlighet att sälja tomma hus till privata ägare och även sälja ut 35 procent av Hoforshus fastigheter. Rolf Ekström, kd, räknar med att privata ägare kan göra attraktiva bostäder som ger en inflyttning. I stället för att Hofors minskar sin befolkning ska den öka.

– Flyttar 100 personer till kommunen innebär det fyra miljoner mer i skatteintäkter, säger han.

Tomma hus ska även byggas om till moderna ålderdomshem för de som inte behöver så mycket vård, men kan skapa social gemenskap. Rolf Ekström tror att det finns behov och frågan bör utredas innan man river hus. Han nämner att staten genom bolaget Statens bostadsomvandling kan ge pengar för ombyggnad.

Majoriteten vill lägga ner Bodås skola hösten 2010. Den nedläggningen vill alliansen stoppa. Man hoppas att genom marknadsföring av kommunen få fler barnfamiljer till området så att skolan kan överleva. I dag finns 44 elever på skolan och Henrik Björkman kan tänka sig färre utan att precisera en nedre gräns.

– Men att ha en liten lugn skola kan locka barnfamiljer att flytta hit, säger han.

Trots skattehöjning vill majoriteten spara över två miljoner på åldringsvården. Det är också något som alliansen motsätter sig. Besparingar ger lägre bemanning, och det sliter på personalen och kan påverka vårdkvaliteten negativt, anser de.

Alliansen vill inte heller satsa pengar på Entré Ungdom utan att ha full klarhet i vad pengarna ska gå till för att gynna ungdomarna mest.

Mer läsning

Annons