Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrad bostadspolitik krävs

HOFORS
Går det att bygga bostäder utanför tillväxtregionerna?
Knappast, om inte bostadspolitiken förändras. Det fungerar inte med samma regler för både storstad och glesbygd.

Annons
Så kan man sammanfatta gårdagens temadag i Hofors Folkets hus om bostadsbyggandets framtid.

Alla överens
Deltagare från kommuner, kommunala bostadsbolag och länsstyrelser från både Bergslagen och Jämtland fanns på plats. Dessutom representanter från Glesbygdsverket, Boverket med mera, med mera.
Och alla tycktes vara överens - bostadspolitiken måste reformeras, frågan var bara på vilket sätt. I dag är det bara områden med bostadsbrist som gynnas av staten, hävdades i debatten. Subventioner till byggande av studentbostäder är till exempel inget som Hofors kan dra nytta utav.
Gör strandskyddet mer flexibelt, återinför statliga subventioner, som till exempel räntebidrag, och ge mer makt åt kommunerna att själva bestämma över sin egen mark. Så löd några av förslagen.

Ingen riksdagsledamot
Åsikter som skulle sändas direkt till en representant från finansdepartementet och riksdagsledamöter från regionen. Så var tanken. Men så blev det inte.
- Man blir skrämd att det inte är en enda riksdagsledamot som tycker att det här är intressant, sa Anna Delin-Englund från boendegruppen Hofors kommun.
Men, kan man fråga sig, finns det verkligen ett behov av nybyggnation i kommuner med kraftigt överskott på bostäder som Hofors och Sandviken? Kommuner som river mängder av lägenheter.

Bostadsbrist

Det beror på vad man menar med bostadsbrist, blev svaret. Även i dessa kommuner finns en brist på bostäder som människor vill bo i. Vill man flytta från sin villa kanske inte en lägenhet i miljonprogrammet lockar i första hand.
I dag finns inga alternativ. Men problemet är att ingen har råd att bygga dem. Eller snarare, ingen har råd att bo i dem.
Hur går vi då vidare, frågade Bo Karlsson från boendegruppen Hofors kommun. Hur kan vi samverka mellan varandra för att påverka politiker i finansdepartementet? På den frågan gavs inga svar.
Kjell Höglin, kommunfullmäktiges ordförande i Hofors sammanfattade debatten.
- Finansieringsfrågan hänger fortfarande i luften.

Johan Pihlblad
026-27 75 92
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons