Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu fler varslas på Ovako i Hofors

Nyligen minskade Ovako personalstyrkan i Hofors med 35 tjänster. Nu ska ytterligare 70 personer bort.
– De unga försvinner direkt, säger Timo Viiperi, ombud för IF-Metall.

Annons

Alldeles nyligen gick man inom affärsområdet Ovako Tube and Ring ner från fyrskift till treskift i Hofors. Orsaken var en minskad orderingång.

Nu meddelar stålföretaget att man även inom ett annat affärsområde, Bar Hofors-Hällefors, går från fyra till tre skift. Stål- och valsverket i Hofors ändrar skiftgång med start den första december.

Den här gången varslas om att 50 anställningar ska bort. Dessutom måste cirka 20 visstidsanställda sluta inom några veckor.

– Det känns jättetråkigt med varsel igen, säger Timo Viiperi.

– Men det var inte helt oväntat med tanke på orderläget. Vi har inte lyckats komma upp på banan igen efter den senaste krisen. Sedan 2009 har vi bara haft ett år då det gått hyfsat.

Under tisdagen har företaget haft informationsmöten med de anställda på Folkets Hus i Hofors. Timo Viiperi berättar att företaget då sagt att skiftgången och personalstyrkan måste anpassas efter de volymer som tillverkas.

– Enligt företaget har vi inte varit i närheten av den beläggning som behövs för ett fyrskift.

Efter informationen fick personalen ställa frågor.

– Men det blev alldeles tyst och oroligt.

Förra varslet löstes genom att många äldre valde att gå i förtid. Timo Viiperi hoppas att de kan nå en liknande lösning den här gången.

– Förra gången var det fler som tackade ja till äldreavgångar än antalet varsel. Jag vet inte vad som händer nu. Men samtliga som är visstidsanställda måste gå före sista november. Av dem är 99 procent unga människor.

På torsdag inleder facket förhandlingarna med arbetsgivaren.

Mer läsning

Annons