Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen får Måns gratis skolskjuts

HOFORSRegeringsrätten har nu beslutat att barn som bor växelvis hos mamma och pappa ska ha rätt till fri skolskjuts från båda föräldrarna till skolan. Regeringsrätten slår fast att den tillämpning av lagen som Hofors kommun utnyttjat med bara fri skolskjuts från barnets folkbokföringsadress är felaktig. Den tolkningen gläder Petter Peltonen i Torsåker. Sedan sonen Måns började på förskolan har Petter fått betala skolskjuts eftersom Måns är folkbokförd hos mamman.

Annons
- Det här var verkligen skönt för det har ju känts som om jag diskriminerats av kommunen genom åren, säger han.
Han underkänner kommunens skäl att skolskjuts från två adresser skulle vara administrativt krångligt och dyrt och menar att kan inte kommunen klara den administrationen så saknar man helt enkelt administrativ kompetens.
Att kostnaden ökar tycker han lite ironiskt att kommunen kanske skulle lösa genom att barnen bara går vartannat år i skolan. Det om något skulle spara pengar. Besparingen på skolskjuts för de barn som har växelvis boende är försumbar i kommunens totala budget och helt enkelt en rättvisefråga för barnen.

Ur egen ficka
Under de år Måns haft växelvis boende har Petter Peltonen själv fått betala kostnaden för skolskjutsen. Han har tvingats till att själv teckna avtal med taxi. Måns har genom åren åkt med samma bil som de andra skolbarnen men fått betala själv.
- Det har kostat runt 3 000 kronor varje år för mig, säger han.
Han hoppas nu att det finns möjlighet att få tillbaka pengar retroaktivt efter- som kommunen behandlat honom och sonen felaktigt under alla dessa år.
Samtidigt framhåller han att han valt att bo som han gör i dag just för att ge sonen möjlighet till skolskjuts och gå kvar i samma skola oavsett om han bor hos pappa eller mamma.

Regeringsrättens dom gäller skolskjuts från två adresser inom samma kommun. Däremot är det inte säkert att domen kan tilllämpas om barnen har växelvis boende med adresser i två skilda kommuner. Det påpekar regeringsrådet Peter Kindlund i en kommentar till domen. Det kan bli föremål för ytterligare prövningar.
Regeringsrättens dom ger bakläxa till Kommunförbundet som hävdat principen om skolskjuts från folkbokföringsadressen medan Skolverket haft den motsatta uppfattningen.

ULF GRANSTRÖM
0290-210 03
ulf.granstrom_gd.se

Mer läsning

Annons