Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsledaren förtvivlad

/
  • En liten del av ravinens ände  vid Pålsgruvan finns kvar bevarad med sina alar och ger en bild över den miljö som fanns kring gruvan. FOTO: ULF GRANSTRÖM

TORSÅKER Bengt Gröning, ansvarig arbetsledare för arbetslaget som helt ödelade området kring Pålsbogruvan är förtvivlad och bestört. I 18 år har han haft ansvar för inhägnad av tusentals gruvhål och aldrig tidigare har det blivit så här fel.
- Det här är det djävligaste jag sett och en förskräckelse för mig också, säger han.

Annons
GD kunde i går berätta om förödelsen kring Pålsbogruvan då det naturvårdsområde som markägaren, Anders Holmström, avsatt blev helt skövlat. Ingen har direkt velat ta på sig ansvaret för att det hände och även om Bengt Gröning har ansvar för arbetslaget var han inte på plats. Han har ansvar för en rad olika arbetslag och har igen möjlighet att följa alla. Han tycker att det är anmärkningsvärt att det saknades en handlingsplan för jobbet. Det fanns inga uppgifter om att området var avsatt av markägaren som naturvårdsområde och ingen riktig arbetsbeskrivning.
- I regel har vi fått en handlingsplan av polisen inför jobben, men jag kan inte säga varför den saknades och varför jobbet började utan riktig arbetsplan, säger han.

Han hade förtroende för arbetslaget som efter så många år visste vad som skulle göras.
För stängslet behövdes bara huggas ett par meter bred gata kring ravinen. Nu blev det en kalavverkning på över 20 meter ut från kanterna. Det är något som Bengt Gröning finner helt obegripligt. Visst fanns enstaka träd som måste bort då de lutade och skulle ha kunnat rasera ett stängsel, men skogen skulle ha kunnat stå kvar.
Den tröst i bedrövelsen som han ser är att fortfarande finns ungefär hälften av ravinen orörd. Där ska det bli rätt och inte minst kring den öppning som finns i ena kanten och kring kalkugnen.
- Vi har förbundit oss att snygga till, men skogen som fällts kan ju inte ersättas, säger han

Redan i dag börjar en maskin att plocka upp allt virke från ravinen. Den slutliga städningen får vänta till sommaren och Bengt Gröning hoppas att det till slut ska bli en bra lösning på fadäsen.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons