Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylsökande i Hofors lär sig rädda liv

/
  • Åsa Bohlin visar hur man kan kontrollera om en skadad andas eller om det behövs hjärt-lung räddning. Foto: Ulf Granström

HOFORS Man gör aldrig fel när man gör en hjälpinsats. Men med rätt kunskap är det lättare att våga och med rätt kunskap kan man rädda liv. Det betonade Röda Kors-läraren Åsa Bohlin som höll en kurs i hjärt-lungräddning med de asylsökande i Hofors.

Annons
I samband med Migrationsverkets Öppet hus i december förra året fanns många av Hofors föreningar på plats för att visa upp sina aktiviteter. En av dem var Röda korset och då dök en idé om att genomföra livräddande-kurser för de asylsökande upp.
Kurser i Första-hjälpen har redan genomförts med många av de asylsökande. Nu får de chans att gå vidare och lära sig hjärt-lungräddning och hur man larmar hjälp.
- Det här är viktig kunskap som vi gärna ställer upp och lär ut, säger Rolf Lyrberg, aktiv i Hofors Rödakors krets.
Han ser det också som viktigt att få de asylsökande aktiva i föreningslivet, inte minst som det ger sociala kontakter och bra språkträning.

Åsa Bohlin, som är utbildad undersköterska och habiliterare, har hållit många kurser genom åren. På ett lättfattligt sätt visar hon hur man enkelt kan kontrollera om en skadad andas och om hjärtat slår, alltså att den skadade har en kännbar puls.
Känner man ingen andning eller puls krävs snabba insatser, både med mun-mot-mun-metoden för att ge den skadade luft och sedan tryck på hjärtat för att få igång det.

Sedan fick alla prova på att använda sina kunskaper på den docka som fanns.
- Det här är ju viktigt att kunna och inte alls så svårt, framhöll de.
Alla fick även med sig ett häfte om hjärt-lungräddning med hem för att kunna läsa vidare.

Ulf Granström
026-27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons