Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare lurar bankkunder över telefon

/

Mitt i julstöket ringde en man som sa sig jobba på Swedbanks it-avdelning.
Bedragaren fick kunden att lämna ut sin personliga kod.
Dagen efter var kontot tomt.

Annons

Polisen har tagit mot två bedrägerianmälningar från Swedbankkunder i Hofors. Bedragaren ringde till minst två personer på juldagen och frågade om de var kunder hos Swedbank. När svaret blev ja förklarade mannen med myndig stämma att kundens konto kunde vara utsatt för ett bedrägeri.

Kapningsförsöket av kontot kunde hindras om kunden lämnade ifrån sig sitt kontonummer och sin personliga kod. En av kunderna anade genast oråd och la på luren. Den andra kunden gjorde som bedragaren sa och upptäckte nästa dag att kontot var länsat.

Polisen uppmanar nu alla bankkunder att vara på sin vakt om någon ringer och vill ta del av koder, lösenord och kontonummer.

– Om vi ser att något inte är som det ska så ordnar vi med ett möte på bankkontoret. Vi ringer aldrig och frågar efter våra kunders personliga koder, säger Lotta Pettersson, kontorschef på Swedbank i Hofors.

Hon tror inte att det var en slump att bedragarna slog till just på juldagen.

– Då är man stressad och har fullt upp med annat. Den drabbade kunden hade familjen på besök och hann inte tänka efter, säger hon.

Den här gången kom bedragaren över drygt 15 000 kronor. Eftersom banken inte har gjort något fel kommer kunden inte att få någon ersättning från Swedbank.

– Det är upp till kunderna att se till att koderna inte hamnar i orätta händer, förklarar Lotta Pettersson.

Hon säger att Swedbanks kunder i Dalarna har drabbats av liknande bedrägeriförsök under hösten.

Nu ser det alltså ut som bedragarna har riktat sin uppmärksamhet mot Gästrikland. Hittills har två kunder hört av sig till Swedbank.

– Våra kunder är bra på att höra av sig om de misstänker att något är fel. Men det kan vara fler som har fått sådana här samtal, säger hon.

Bedragarna hade skyddade telefonnummer när de ringde vilket gör att de inte går att spåra. Bedrägerierna kommer nu att utredas av poliserna på roteln för it-brottslighet.

Mer läsning

Annons