Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beräknat underskott fyra miljoner kronor

HOFORSDet är kris för barn- och ungdomsnämnden i Hofors. I år beräknar nämnden ett underskott på fyra miljoner kronor och lika stor blir bristen nästa år.

Annons
Nämnden klarar inte av besparingar för att nå ramen och lämnar nu hela besparingskravet tillbaka till ekonomiutskottet som får ta ställning till vilka smärtsamma besparingar som måste genomföras.

Kan inte spara mer
- Vi tar ansvar för den budget vi lagt och klarar inte att spara utan det måste bli en angelägenhet för hela kommunen, säger nämndens ordförande Marie-Louise Dangardt som själv ingår i ekonomiutskottet.
Underförstått innebär det att andra nämnder ska spara där det smärtar mindre än inom barn- och ungdomsnämndens område.
Hon menar att ekonomiutskottet har en helhetssyn och kan se konsekvenserna bättre än den enskilda nämnden.
Bland de besparingskrav nämnden diskuterat finns den nattöppna barnomsorgen, bidraget till Kvinnojouren Rosen och en utökning av antalet dagbarnvårdare i utbyte mot dyrare platser inom förskolan.

Går inte ihop
- Dessutom finns också krav på att vi ska minska personaltätheten inom förskola och skola, där vi får pengar för att bibehålla en hög personaltäthet så det går inte ihop, säger hon.
I dag finns kök på förskolorna. Enligt en tidigare utredning skulle det bli en besparing om kommunens storkök levererade mat till förskolorna.
Då föll förslaget eftersom förskolornas personal pekade på både kvalitet och pedagogiska skäl för att bibehålla egna kök.

Matpriser
Nu pekar allt i stället på att portionspriset för maten från storköket ligger högre än portionspriset när förskolan lagar maten även med personalen inräknad.
- Det här måste vi titta närmare på, säger Marie-Louise Dangardt.
De små besparingar nämnden klarar är direkta förändringar som i stort redan finns beslutade, men som sammantaget bara rör runt en halv miljon kronor.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons