Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biblioteket i Torsåker söker billigare lokaler

HOFORS Bibliotekslokalen i Solbergaskolan i Torsåker är för dyr.
Nämnden för utbildning, arbete, fritid och kultur var enig när den klubbade budgeten för 2004.

Annons
- Men biblioteket ska finnas kvar ändå, säger nämndens ordförande Torbjörn Jansson. Biblioteket står inte och faller med lokalen utan jag hoppas vi kan hitta en billigare lokal, säger han.
Nämnden för utbildning, arbete, fritid och kultur måste spara en miljon kronor. Det får konsekvenser inom en rad områden, där det mest uppmärksammade har varit biblioteket i Torsåker. Den lokalen är dyr samtidigt som skolan behöver lokalen. Därför har nämnden tagit beslut om att lämna bibliotekslokalen. Kvar finns pengar till bokanslag och personal och Torbjörn Jansson hoppas att det finns andra bra lokaler att tillgå i Torsåker.
- Jag tycker att vi med en dialog med torsåkersborna ska lösa det här, säger han.
Men det är också viktigt att bibliotekets tjänster börjar utnyttjas bättre. Med bara 20 låntagare i snitt per vecka tycker han att biblioteket utnyttjas för lite.
Den föreningsdrivna ungdomsgården i Robertsholm stängs. Även där är lokalhyran för hög, 200 000 kronor per år.

Idrotten får sina anslag uppskrivna med drygt 850 000 kronor. Det är enligt fritidschefen Rolf Larsson för lite och kräver att enheten sparar mer. Bara de fasta kostnaderna motsvarar mer än höjningen.
- Vi skulle egentligen behövs skjuta till 250 000 kronor mer, säger Torbjörn Jansson.
Därför beslöt nämnden att omgående inleda samtal med entreprenören DTU om en beställning rörande fritid, bad och lekplatser 2004. En beställning som innebär nedskärningar redan till sommaren.
Den antagna budgeten innebär även minskat stöd till studieförbunden och till fritidsverksamheten.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons