Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodås Svamp lägger ner

BODÅS
Bodås Svamp avvecklar all verksamhet. Den sista plockningen sker om bara ett par veckor.

Annons
Avsikten var att undvika konkurs.
De nio huvudägarna som jobbar med svampproduktionen blir utan jobb liksom ett stort antal personer som jobbar timtid med plockning. Vid årsskiftet fanns sammanlagt 74 personer på lönelistan.
Beslutet att lägga ner kom efter en allt hårdare konkurrens från främst polska svampproducenter och problem med komposten som inte gett full produktion.
Som GD redan skrev i slutet av maj finns stora svårigheter att få produktionen lönsam. Detta trots att delägarna som arbetar i produktionen har starta eget bidrag och inte tar ut någon lön sedan i augusti förra året. Då rekonstruerades företaget efter konkursen i juni. Därför har styrelsen tagit beslut om en avveckling. Det kapital som behövts för att fortsätta finns inte. Beslutet att göra en lugn avveckling var för att leverantörer och kunder skulle hållas skadeslösa. Men trots föresatsen om att undvika en konkurs kan det ändå bli aktuellt på grund av felaktiga uppgifter i SVT på fredagskvällens lokala nyheter.
- Där gick de ut med uppgift om att vi gått i konkurs och det slår oerhört hårt mot oss i dagsläget, säger styrelseordförande Lars Tjernström.
Han är mycket besviken på SVT som utan att ha haft någon kontakt med företaget gått ut med de felaktiga uppgifterna. Troligen baserade på ett inslag i TV4 GävleDalarna som talade om att företaget ska avvecklas i sommar. Nu har leverantörer och kunder börjat ringa och Lars Tjernström är rädd att åkerierna kan säga nej till transporter. Det skulle göra konkursen oundviklig och drabba alla.
I dag vet Lars Tjernström inte vad som ska hända i de lokaler som används. Någon omstart tror han inte på, men däremot kan kanske en året-runt skidanläggning bli aktuell. Här finns färdigskrotat, rensat från rasrisk, så lång sträcka gruvgång att det skulle bli skidspår på ett par kilometer.
ULF GRANSTRÖM

Mer läsning

Annons