Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodås utarmas om skolan läggs ned

/
  • Kristina Westlund och Sofia Hiller från Södra Bygdeskolans föräldraförening som höll i mötet är oroade för bygdens utveckling om skolan försvinner.

Hofors kommun planerar nedläggning av Bodås skola och förskola. Det ger en besparing på 2,6 miljoner kronor.
Men föräldrarna protesterar och ser en utarmning av bygden om verksamheten försvinner.

Annons

Barn- och utbildningsnämnden tvingas spara samtidigt som skolan ska utvecklas och anpassas till ett avsevärt mindre antal elever de kommande åren.

Det innebär att nämnden samlar alla elever i årskurs 6–9 på Petreskolan. Sedan skapas tre skolor med elever från förskoleklass till årskurs 5: Värna, Lillån och Solberga.

Följden blir att Bodås skola stängs hösten 2010 då skolan bedöms bli för liten när årskurs 6 flyttas till Hofors.

Redan vid kommunfullmäktiges frågestund i måndagskväll fanns föräldrar från Södra Bygdeskolans föräldraförening på plats för att få svar på frågor om framtiden. De befarar att barnen får en sämre skolgång i en större skola.

Häromkvällen träffade ett 30-tal föräldrar flera politiker från de olika partierna på Hästbo bygdegård för att diskutera och försöka förhindra att Bodås skola stängs.

– Vi vill samla bygdens tankar och visa vad som kan hända, påpekade Sofia Hiller som höll i mötet.

Kenneth Axling, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, förklarade besparingen och det ansvar han som politiker har för att göra det bästa av skattemedlen.

Han lyfte även fram att inget finns som tyder på att barnen får en sämre pedagogisk och social situation genom att flytta till Solberga skola. Det är ändå en liten skola, som sedan årskurs 6 flyttar hamnar på runt 160 elever.

– Enligt våra skolledare kan elevernas sociala miljökontakter påverkas negativt med en för liten skola, betonade han.

Föräldrarna gav en annan bild utifrån Glesbygdsverkets undersökningar. Där sågs skolan som en motor i bygden. Försvinner skolan påverkar det barnfamiljernas intresse för att flytta till området.

Kasper Eklöf påpekade att redan hotet om en nedläggning gör att ingen vågar flytta till Bodås.

I dag finns inga tomma hus eller lägenheter i området, men med ett färdigt 55-plusboende i Torsåker kan flera fastigheter troligen bli lediga.

– Jag tycker att man bör fråga sig om det är värt att bo kvar om skolan läggs ner, skolan betyder så mycket, sa Karin Box.

Flera föräldrar lyfte fram kraftigt ökade kostnader för familjerna när förskolan flyttas till Torsåker. Det blir en resa på två–tre mil om dagen för att hämta och lämna barnen.

De vill genom sin aktion påvisa hur negativt förslaget slår och vill skjuta på beslutet för att utreda konsekvenserna bättre: Hur blir barnens situation med överstora barngrupper i förskolan i Torsåker och hur slår det samhällsekonomiskt mot bygden?

Flera lyfte även fram den nya vägen som en satsning som ökar intresset för den södra delen av kommunen.

Den 2 december kommer föräldraföreningen att få träffa tjänstemän och politiker för att få svar på många av sina frågor.

Mer läsning

Annons