Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodåsgruvan kan bli whiskylager

HOFORS Mackmyra Svensk Whisky AB förhandlar om att etablera ett whiskylager i den nedlagda Bodåsgruvan. En miljö som är optimal, anser bolagets vd Magnus Dandanell.
- Här finns ett jämnt, svalt klimat som är lämpligt och en underbar yttre miljö, säger han.

Annons
I somras försvann Bodås Svamp från Bodåsgruvan efter nio års svampproduktion. Den gamla provgruvan med sina odlingsrum står oanvänd. Ägarna Hoforshus har försökt att hitta en lämplig användning för lokalerna. Att vattenfylla gruvan skulle både kosta pengar och samtidigt omöjliggöra ett framtida nyttjande.

I gruvan finns möjlighet att skapa ett jämt klimat tack vare den anläggning som finns och Mackmyra Svensk Whisky som tittat på olika lagringsplatser anser att lagringen i bergsrummen skulle passa.
Dessutom finns närheten till Mackmyra.
- Vi ser en väldigt god potential och vill gärna prova först ett år, säger Magnus Dandanell.
Skulle det slå väl ut kan Bodåsgruvan bli det huvudlager som Mackmyra Svensk Whisky letar efter, men Magnus Dandanell tycker att det är alldeles för tidigt att prata om i dag.
För att Bodåsgruvan ska fungera som lager krävs en del smärre anpassningar.

I dag lagrar bolaget sin whisky på en rad platser. Här läggs också vikt vid den yttre miljön, ett lager finns på Fjäderholmarna och Bodåstrakten är inte sämre.
- Jag tror att det är en av de finare platserna i södra Norrland, säger han och hoppas att ett avtal kan vara klart före årsskiftet.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons